Katalog

Články

Aronie - černý jeřáb

Aronie - černý jeřáb

Aronie - černý jeřáb
Fructus aroniae - Aronia melanocarpa
Jeřabina černá, temnoplodec černý, aronie černoplodá (slov. arónia čierna)


Plody aronie - zázračné bobule. Na trhu můžeme najít džusy, marmelády, víno a další výrobky z černého jeřábu. Plody aronie jsou využívány i pro domácí výrobu kompotů, džemů, likérů aj.

Někteří z nás ale neví, čím jsou jeho plody tak zajímavé. Lidé v minulosti účinky znali a proto jedli černé bobule arónie hlavně v zimě, protože díky nim snáz čelili nachlazení, rýmě a dalším infekcím. Dnes už vědecká bádání potvrdila oprávněnost tohoto využití.

Drogou jsou černé jeřabiny, které se nejen suší, ale využívají se čerstvé na přípravu kompotů, sirupů, marmelád, likérů apod. Plody obsahují hodně vitamínu P, ale i vitamín C, cukr, karoten, organické kyseliny, jód, vitamín PP, E, vit. skupiny B, hodně pektinu a celou řadu biologicky aktivních látek. Často a právem se aronii říká "malá vitamínová bomba".

Užití:
Denně se doporučuje pravidelně konzumovat 1-2 čajové lžičky sušených plodů (výrazný účinek zasyrova).

  • Vhodná forma - odvar ze sušených plodů.
  • Sušené plody lze konzumovat přímo bez další úpravy.
  • Případně přidat do jogurtu, ovocných salátů a desertů.
  • Použít pro přípravu vlastního musli.

Plody aronie obsahuji mimořádně vysoké hladiny antioxidantů

Ty chrání buňky našeho těla před zbytečným poškozováním a následně  před celou řadou nebezpečných chorob. Podle některých zdrojů je v nich jedno z nejvyšších množství těchto látek, které odborníci naměřili v jedlých druzích ovoce.
Jaký je význam těchto látek? Je to důležitá obrana proti agresivním radikálům. -
Antioxidanty významně potlačují aktivitu agresívních kyslíkových radikálů. Ty přirozené vznikají při látkové výměně v našem těle. Zúčastňují se v organismu řady chemických reakcí a jsou pro ně dokonce potřebné. Problém je, když se jich začne tvořit moc.  - Radikály pak začnou v nebezpečné míře napadat naše buňky. Podobně jako napadá rez železo. A mohou se tak podílet na vzniku aterosklerózy (kornatění cév), šedého zákalu, nemocí ledvin, revmatických chorob, cukrovky, na poškozování jaterní tkáně atd. Dokážou však poškodit dokonce DNA, kterou můžeme označit za projektovou dokumentaci našeho těla nebo za jakýsi přírodní počítačový program, podle kterého náš organismus vytváří a obnovuje buňky všech orgánů se všemi jejich individuálními zvláštnostmi. Odborníky proto nepřekvapí, že neustálé útoky volných radikálů, které DNA naruší, dovedou vyvolat zhoubné nádory.

Co má vlilv na šíření zmíněných radikálů? Kouření, včetně toho pasívního, stres, nemoci, přejídání a nedostatek pohybu, různé formy záření, počínaje ultrafialovým, konče rentgenovým, ale třeba také nedostatek kyslíku nebo postupující věk, tedy stárnutí. - Zmírnit jejich negativní činnost nebývá ve většině případů nijak přehnaně složité. Je jen potřeba zlepšit životosprávu a jíst hodně ovoce a zeleniny. Bohatým zdrojem antioxidantů jsou například sója, brokolice, citrusové plody, rajčata, česnek, košťálová zelenina (kapusta, kedlubny a květák). A jak jsme si právě řekli, také arónie. - Proto se dnes objevují na trhu různé výrobky z černého jeřábu, tedy z arónie.


Bobule aronie obsahují ale také velmi užitečný a důležitý rutin

Antioxidanty, zejména antokyanidy, nejsou jedinou zajímavou látkou, kterou bobule této plodiny obsahují. Najdeme v nich také vitamíny B2, B9, C, fluór, jód, mangan, železo a další minerály i stopové prvky. Kromě nich také další důležitou látku - rutin (hojně obsažen i v pohance).
Tato látka zpevňuje krevní kapiláry a zvyšuje pružnost cév. Zároveň lehce snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu, má antioxidační efekty a zesiluje účinek vitamínu C. Vzájemná podpora efektů mezi antioxidanty a vitamínem C je u plodů arónie typická.

Černý jeřáb na našich zahrádkách

Nenáročný keř arónie je možné pěstovat bez potíží a pěstebních problémů běžně na našich zahrádkách. Sazenice arónie jsou snadno dostupné ve všech prodejnách se sadbou.
Je dobré ale vědět, že nezpracované plody černého jeřábu jsou trochu trpké, kvůli vysokému obsahu tříslovin, které známe třeba u temně zbarveného červeného vína. A to je jeden z důvodů, proč se zpracovávají do marmelád, sirupů, šťáv a dalších produktů. Jejich konzumenti však musí počítat s tím, že v nich při tepelném zpracování například množství některých vitamínů o něco klesne. Ale i tak zůstávají zdrojem mnoha cenných látek.

  • Pro obsah cenných látek jsou plody arónie vhodné pro lidi se zvýšeným cholesterolem a hypertenzí. Látky, které obsahují, mohou přispět k jejich snížení.
  • Významně podporují také imunitu a už zmíněnou ochranu buněk.
  • Pokud jde o vliv na štítnou žlázu, je dobré pravidelnou konzumaci produktů z arónie konzultovat s lékařem. Jestliže pacient již používá na její léčbu léky, může být pro něj v některých případech další příjem jódu kontraproduktivní. Při jeho nedostatku jde naopak o krok pozitivní.
  • Některé zdroje doporučují vyzkoušet výrobky z arónie i na žaludeční poruchy nebo chronické záněty.
  • Je možné je zařadit do jídelníčku podobně jako brokolici nebo třeba košťálovou zeleninu, což může být velmi užitečná součást prevence proti rakovině tlustého střeva, případně zažívacího ústrojí.

 

Důležitost vlákniny v naší stravě!

 

 

 

 

 

Vláknina je významná složka potravy, která je sama obtížně stravitelná. Existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.

Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a v trávicím traktu fermentuje, proto může být zdrojem energie.Reguluje trávení tuků a sacharidů, váže na sebe vodu a tím nabývá na objemu. To vede k pocitu nasycení. Z větší části je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu, působí tedy jako tzv. prebiotikum.

Nerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje, není zdrojem energie. Zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Zejména příznivě se uplatní v tlustém střevě, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, které vznikly při trávení. Ty pak snadněji opouštějí trávicí trakt, který je tak po kratší dobu vystaven styku s potenciálně nebezpečnými látkami.

Buďte vždy elegantní !

Ekologické tašky Envirosax

Hlavní myšlenkou a smyslem výroby těchto krásných ekologických tašek je snížit množství vyprodukovaného odpadu a tím snížit ekologické zatížení naší planety.

Navíc se tyto tašky jednoduše sbalí do malého balíčku, takže je můžete mít kdykoliv u sebe, nikdy vás nepřekvapí nákup a v supermarketu si nebudete muset brát igelitovou tašku.

Rozhodnete-li se používat tašku Envirosax, je to určitě krok správným směrem.  Budete se tak podílet na ochraně krajiny kolem nás.

Himalájské ajurvédské bylinné čaje

Himalájským bylinám se již po celá staletí připisuje léčivá moc při mnoha zdravotních potížích. Jsou základem tradičního ajurvédského lékařství, které je používá v nejrůznějších kombinacích. Himalájské ajurvédské bylinné čaje jsou jedinečnou kombinací těchto staletími prověřených bylin a jejich léčivých účinků. Výrazně přispívají k obnovení tělesných a duševních sil - harmonizují tělesné funkce, podporují látkovou výměnu, přispívají k lepšímu trávení i vyměšování a regenerují tělesné tkáně. Jejich specifické účinky při pravidelném používání příznivě působí na náš celkový zdravotní stav.

Zdravá sůl

Bez soli není života. A přesto je konzumace soli v dnešní době zdraví velice škodlivá. Tento rozpor vzniká tím, že současná tzv. kuchyňská sůl má s prapůvodní solí jen velmi málo společného. Dnešní kuchyňská sůl (dále jen kuchyňská sůl) je téměř výlučně NaCl.

Přírodní krystalická himálajská sůl je mnohem více než jen NaCl: „skládá se nejen ze dvou, ale ze všech přírodních prvků“. Jsou to přesně ty přírodní prvky, z kterých se skládá naše tělo a z kterých kdysi vznikl náš život v praoceáně.

Probiotika jako prevence i lék

S probiotiky vytvoříte ideální střevní mikrofloru, která je důležitá nejen pro dobrou funkci trávicího ústrojí, ale i pro posílení imunity. Zvolte Lactomax či Acidotikum pro správnou funkci tenkého i tlustého střeva (normalizaci konzistence stolice - ochranu proti průjmu, pomoc při zácpě).

Probiotika jsou nezbytná pro obnovení správné mikroflory po užívání antibiotik, hormonů a při střevních zánětech - zničí škodlivé bakterie. Jsou důležitou prevencí vzniku žaludečních vředů či rakoviny střev.