Katalog

Články

Aronie - černý jeřáb

Aronie - černý jeřáb

Aronie - černý jeřáb
Fructus aroniae - Aronia melanocarpa
Jeřabina černá, temnoplodec černý, aronie černoplodá (slov. arónia čierna)


Plody aronie - zázračné bobule. Na trhu můžeme najít džusy, marmelády, víno a další výrobky z černého jeřábu. Plody aronie jsou využívány i pro domácí výrobu kompotů, džemů, likérů aj.

Někteří z nás ale neví, čím jsou jeho plody tak zajímavé. Lidé v minulosti účinky znali a proto jedli černé bobule arónie hlavně v zimě, protože díky nim snáz čelili nachlazení, rýmě a dalším infekcím. Dnes už vědecká bádání potvrdila oprávněnost tohoto využití.

Drogou jsou černé jeřabiny, které se nejen suší, ale využívají se čerstvé na přípravu kompotů, sirupů, marmelád, likérů apod. Plody obsahují hodně vitamínu P, ale i vitamín C, cukr, karoten, organické kyseliny, jód, vitamín PP, E, vit. skupiny B, hodně pektinu a celou řadu biologicky aktivních látek. Často a právem se aronii říká "malá vitamínová bomba".

Užití:
Denně se doporučuje pravidelně konzumovat 1-2 čajové lžičky sušených plodů (výrazný účinek zasyrova).

  • Vhodná forma - odvar ze sušených plodů.
  • Sušené plody lze konzumovat přímo bez další úpravy.
  • Případně přidat do jogurtu, ovocných salátů a desertů.
  • Použít pro přípravu vlastního musli.

Plody aronie obsahuji mimořádně vysoké hladiny antioxidantů

Ty chrání buňky našeho těla před zbytečným poškozováním a následně  před celou řadou nebezpečných chorob. Podle některých zdrojů je v nich jedno z nejvyšších množství těchto látek, které odborníci naměřili v jedlých druzích ovoce.
Jaký je význam těchto látek? Je to důležitá obrana proti agresivním radikálům. -
Antioxidanty významně potlačují aktivitu agresívních kyslíkových radikálů. Ty přirozené vznikají při látkové výměně v našem těle. Zúčastňují se v organismu řady chemických reakcí a jsou pro ně dokonce potřebné. Problém je, když se jich začne tvořit moc.  - Radikály pak začnou v nebezpečné míře napadat naše buňky. Podobně jako napadá rez železo. A mohou se tak podílet na vzniku aterosklerózy (kornatění cév), šedého zákalu, nemocí ledvin, revmatických chorob, cukrovky, na poškozování jaterní tkáně atd. Dokážou však poškodit dokonce DNA, kterou můžeme označit za projektovou dokumentaci našeho těla nebo za jakýsi přírodní počítačový program, podle kterého náš organismus vytváří a obnovuje buňky všech orgánů se všemi jejich individuálními zvláštnostmi. Odborníky proto nepřekvapí, že neustálé útoky volných radikálů, které DNA naruší, dovedou vyvolat zhoubné nádory.

Co má vlilv na šíření zmíněných radikálů? Kouření, včetně toho pasívního, stres, nemoci, přejídání a nedostatek pohybu, různé formy záření, počínaje ultrafialovým, konče rentgenovým, ale třeba také nedostatek kyslíku nebo postupující věk, tedy stárnutí. - Zmírnit jejich negativní činnost nebývá ve většině případů nijak přehnaně složité. Je jen potřeba zlepšit životosprávu a jíst hodně ovoce a zeleniny. Bohatým zdrojem antioxidantů jsou například sója, brokolice, citrusové plody, rajčata, česnek, košťálová zelenina (kapusta, kedlubny a květák). A jak jsme si právě řekli, také arónie. - Proto se dnes objevují na trhu různé výrobky z černého jeřábu, tedy z arónie.


Bobule aronie obsahují ale také velmi užitečný a důležitý rutin

Antioxidanty, zejména antokyanidy, nejsou jedinou zajímavou látkou, kterou bobule této plodiny obsahují. Najdeme v nich také vitamíny B2, B9, C, fluór, jód, mangan, železo a další minerály i stopové prvky. Kromě nich také další důležitou látku - rutin (hojně obsažen i v pohance).
Tato látka zpevňuje krevní kapiláry a zvyšuje pružnost cév. Zároveň lehce snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu, má antioxidační efekty a zesiluje účinek vitamínu C. Vzájemná podpora efektů mezi antioxidanty a vitamínem C je u plodů arónie typická.

Černý jeřáb na našich zahrádkách

Nenáročný keř arónie je možné pěstovat bez potíží a pěstebních problémů běžně na našich zahrádkách. Sazenice arónie jsou snadno dostupné ve všech prodejnách se sadbou.
Je dobré ale vědět, že nezpracované plody černého jeřábu jsou trochu trpké, kvůli vysokému obsahu tříslovin, které známe třeba u temně zbarveného červeného vína. A to je jeden z důvodů, proč se zpracovávají do marmelád, sirupů, šťáv a dalších produktů. Jejich konzumenti však musí počítat s tím, že v nich při tepelném zpracování například množství některých vitamínů o něco klesne. Ale i tak zůstávají zdrojem mnoha cenných látek.

  • Pro obsah cenných látek jsou plody arónie vhodné pro lidi se zvýšeným cholesterolem a hypertenzí. Látky, které obsahují, mohou přispět k jejich snížení.
  • Významně podporují také imunitu a už zmíněnou ochranu buněk.
  • Pokud jde o vliv na štítnou žlázu, je dobré pravidelnou konzumaci produktů z arónie konzultovat s lékařem. Jestliže pacient již používá na její léčbu léky, může být pro něj v některých případech další příjem jódu kontraproduktivní. Při jeho nedostatku jde naopak o krok pozitivní.
  • Některé zdroje doporučují vyzkoušet výrobky z arónie i na žaludeční poruchy nebo chronické záněty.
  • Je možné je zařadit do jídelníčku podobně jako brokolici nebo třeba košťálovou zeleninu, což může být velmi užitečná součást prevence proti rakovině tlustého střeva, případně zažívacího ústrojí.

 

Bylinné a kořeněné soli

Bylinné a kořeněné soli Cereus nabízí lahodné spojení himálajské krystalické růžové soli se směsí kvalitních bylinek v BIO kvalitě. Dobrou chuť!

Koupelová sůl

Himálajská sůl Cereus je vytěžena z jednoho z nejstarších přírodních zdrojů na zemi. Obsahuje řadu minerálních látek a stopových prvků. Koupel v ní je příjemná, osvěžující relaxace očistná pro kůži, vlasy, ale i klouby a tkáně. Pomocí osmózy uvolňuje z těla škodlivé a jedovaté látky a doplňuje minerály.

Čakrové svíce

Čakry jsou energetická centra v těle, která se mohou aktivovat barvami. Jasnovidní lidé  barvy čaker vidí. Když jsou všechny barvy jako v duze rovnoměrně aktivovány, procitne člověk ve svůj plný potenciál. Pokud dokážeme udržet naše čakry v harmonii, ovlivníme tím velmi pozitivně naše fyzické i duševní zdraví.