Katalog

Články

Med - elixír života

Med - elixír života
Obyčejný med. A přitom je plný života. Lidoví léčitelé mu přisuzují jedinečné výživné vlastnosti a léčivé účinky. Dokonce je jimi nazýván elixírem mládí a uznáván je také jako účinné afrodiziakum. Podle moderních lékařů dodává med „pouze“ energii ve formě jednoduchých sacharidů. I to však stačí k tomu, aby byl lidskému tělu prospěšný.

V poslední době popularita včelího medu stoupá především díky medovým masážím. „Medová masáž patří mezi ověřené postupy ukrajinského lidového léčitelství,“ představuje tuto prastarou – a dnes znovu objevenou - metodu primář MUDr. Jiří Leisser z lázní Teplice nad Bečvou. „Masáže tohoto typu pomáhají při stresu, chronických nemocech, při nezdravém životním stylu a působí proti stárnutí. Při medové masáži totiž dochází nejen k uvolnění kožních pórů, ale také k důkladnému prokrvení pokožky. Kromě výborných účinků na pleť medová masáž zároveň silně oživuje celý organismus.“
„Je to naprosto skvělé, medová masáž uvolní a je neuvěřitelně příjemná na tělo,“ pochvaluje si dvaačtyřicetiletá paní Hana z Brna, která medovou masáž podstupuje pravidelně dvakrát do měsíce. „Je to příjemnější, než masážní oleje.“

A pokud si med dopřejeme nikoliv jako masážní prostředek, ale jako pochutinu, také nestřelíme vedle. Med si totiž po věky uchoval pověst léku na dýchací obtíže a na odstraňování hlenů. Má také antiseptické účinky a pomáhá hojit rány. Podobně jako cukr údajně působí rovněž jako látka snižující překrvení a zároveň jako mírné sedativum. Lékaři med doporučují při vyčerpání, stresu, nervových poruchách, chronických nemocech a proti stárnutí pleti. Dnešní vědci med doporučují jako velmi účinný lék na všechny druhy nemocí a to bez jakýchkoliv vedlejších účinků. A ačkoliv je med sladký, ve správných dávkách nemůže jako lék ublížit ani diabetikům.

Co je vlastně med?
Je pouhou směsí vody a dvou jednoduchých cukrů: fruktózy a glukózy. Čím je med průzračnější, tím vyšší je obsah fruktózy. Med skladovaný dostatečně dlouho však téměř vždy zkrystalizuje. Zahřátím se cukr znovu rozpustí. Kvalita medu se tím nezmění.

Med dodává tělu jen zanedbatelné množství živin. A právě nízký obsah těchto živin způsobuje, že med je přece jen jako sladidlo výrazně zdravější než rafinovaný bílý cukr. Med se z jedné čtvrtiny skládá z vody, a proto je méně kalorický než cukr. Sto gramů medu má jen 288 kilokalorií, zatímco cukr při stejné váze 394 kilokalorií.

Jak je med zdravý, tak je i rozmanitý. Jeho chuť totiž závisí na tom, na kterých rostlinách včely nektar – z něhož med vzniká - nasbíraly. Med z akácií je jemný a hodí se na vaření. Ceněný je med z kaštanů, který má výraznou, až nahořklou chuť. Na druhou stranu ale pozor na med, který obsahuje přírodní rostlinné toxiny. Například včely sbírající pyl z rododendronů mohou vyrábět jedovatý med, který po požití může způsobit až ochrnutí.

A na co med doporučují odborníci?
  • Nápoj na bolení v krku připravíte rozpuštěním dvou lžic medu a šťávy z půlky citronu ve sklenici horké vody.
  • Všechna sladká jídla – tedy i med - povzbuzují mozek k tvorbě takzvaných endorfinů, přirozených látek tišících bolest.
  • Na nemoci srdce platí med s mletou skořici namazaný na chlebu místo džemu nebo marmelády. Med se skořicí totiž snižuje hladinu cholesterolu v krvi a cévách a chrání před infarktem. Med a skořice vracejí cévám a žilám jejich pružnost.
  • Med je účinný i v boji proti artritidě, přitom stačí jedna lžíce medu denně.
  • Na infekci močového měchýře stačí rozpustit 2 lžíce medu a 1 lžičku skořice ve sklenici vlažné vody a vypít.
  • Na bolesti zubů pak stačí vymíchat jednu lžíci skořice a pět lžic medu. Třikrát denně a zub přestane bolet.
  • Na vysoký cholesterol platí zase 2 lžíce medu a 3 čajové lžičky skořice smíchané s 2dcl horké vody.
  • Med platí i na nachlazení, na potíže se žaludkem, na plynatost, na posílení imunitního systému, při těžkém žaludku či chřipce.
  • Používá se i na pupínky na pleti, na kožní infekce a údajně i na hubnutí a rakovinu. To je ovšem běh na dlouhou trať. Ihned ale med působí proti zápachu z úst. Takže med do každého dopravního prostředku.

Důležitost vlákniny v naší stravě!

 

 

 

 

 

Vláknina je významná složka potravy, která je sama obtížně stravitelná. Existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.

Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a v trávicím traktu fermentuje, proto může být zdrojem energie.Reguluje trávení tuků a sacharidů, váže na sebe vodu a tím nabývá na objemu. To vede k pocitu nasycení. Z větší části je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu, působí tedy jako tzv. prebiotikum.

Nerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje, není zdrojem energie. Zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Zejména příznivě se uplatní v tlustém střevě, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, které vznikly při trávení. Ty pak snadněji opouštějí trávicí trakt, který je tak po kratší dobu vystaven styku s potenciálně nebezpečnými látkami.

Buďte vždy elegantní !

Ekologické tašky Envirosax

Hlavní myšlenkou a smyslem výroby těchto krásných ekologických tašek je snížit množství vyprodukovaného odpadu a tím snížit ekologické zatížení naší planety.

Navíc se tyto tašky jednoduše sbalí do malého balíčku, takže je můžete mít kdykoliv u sebe, nikdy vás nepřekvapí nákup a v supermarketu si nebudete muset brát igelitovou tašku.

Rozhodnete-li se používat tašku Envirosax, je to určitě krok správným směrem.  Budete se tak podílet na ochraně krajiny kolem nás.

Himalájské ajurvédské bylinné čaje

Himalájským bylinám se již po celá staletí připisuje léčivá moc při mnoha zdravotních potížích. Jsou základem tradičního ajurvédského lékařství, které je používá v nejrůznějších kombinacích. Himalájské ajurvédské bylinné čaje jsou jedinečnou kombinací těchto staletími prověřených bylin a jejich léčivých účinků. Výrazně přispívají k obnovení tělesných a duševních sil - harmonizují tělesné funkce, podporují látkovou výměnu, přispívají k lepšímu trávení i vyměšování a regenerují tělesné tkáně. Jejich specifické účinky při pravidelném používání příznivě působí na náš celkový zdravotní stav.

Zdravá sůl

Bez soli není života. A přesto je konzumace soli v dnešní době zdraví velice škodlivá. Tento rozpor vzniká tím, že současná tzv. kuchyňská sůl má s prapůvodní solí jen velmi málo společného. Dnešní kuchyňská sůl (dále jen kuchyňská sůl) je téměř výlučně NaCl.

Přírodní krystalická himálajská sůl je mnohem více než jen NaCl: „skládá se nejen ze dvou, ale ze všech přírodních prvků“. Jsou to přesně ty přírodní prvky, z kterých se skládá naše tělo a z kterých kdysi vznikl náš život v praoceáně.

Probiotika jako prevence i lék

S probiotiky vytvoříte ideální střevní mikrofloru, která je důležitá nejen pro dobrou funkci trávicího ústrojí, ale i pro posílení imunity. Zvolte Lactomax či Acidotikum pro správnou funkci tenkého i tlustého střeva (normalizaci konzistence stolice - ochranu proti průjmu, pomoc při zácpě).

Probiotika jsou nezbytná pro obnovení správné mikroflory po užívání antibiotik, hormonů a při střevních zánětech - zničí škodlivé bakterie. Jsou důležitou prevencí vzniku žaludečních vředů či rakoviny střev.