Katalog

Články

Bylinkové čaje

Bylinkové čaje

Heřmánkový čaj

Používá se už od pradávna při trávicích potížích, ke zklidnění nervů a k omezení úzkosti. Už naše babičky říkaly, že heřmánkový čaj pomáhá ke klidnému spánku a použité sáčky se přikládaly na podrážděné nebo zanícené oči.

Květ černého bezu

Používá se jako zklidnění při chřipkách, nachlazení a bolestech nosních dutin. Říká se, že podporuje pocení, takže dámy pozor! Zmenšuje také problémy při senné rýmě.

Fenyklový čaj ze semen

Pomáhá při trávení a uvolňuje potíže s nadýmáním. U kojících žen, prý zvyšuje sekreci mléka a také zklidňuje u maličkých dětí koliku a větry. Občas se může stát, že čaj vyvolá menstruaci.

Meduňkový čaj

Nejlepší je z nesušených listů a působí hlavně na nervy, zlepšuje trávení a při chřipce zlepšuje horečnaté stavy. Uklidňuje, ale nezpůsobuje ospalost.

Čaj z lipového květu

Velice oblíbený uklidňující čaj, který zmírňuje bolesti hlavy a pomáhá při usínání. Lipový čaj také snižuje teploty při nachlazení a chřipce.

Rozmarýnový čaj

Na začátku dne pomůže tento čaj rychle se postavit na nohy. Ulevuje od bolestí hlavy a používá se při trávicích potížích. Také se dřív říkalo, že posiluje paměť a morálku.

Šípkový čaj

Tento čaj je bohatý na vitamin C a používá se jako prevence při nachlazení a infekci. Pro lepší chuť se do čaje přidává kousek citronu nebo jeho kůry.

Mateřídouškový čaj

Ulevuje od bolestí a má povzbuzující účinky. Doporučují ho lékaři při nachlazeních, chřipkách, bronchitidě, ale také při zánětech uší a nosních dutin.

Kopřivový čaj

Říká se mu také pročišťující čaj a funguje jako tonikum. Obsahuje spoustu vitaminů a minerálů, včetně železa. Pomáhá při různých alergiích a při kopřivce a rýmě.

Čaj z malinového listí

Používá se ke kloktání při krčních infekcích, pokud ho prý pijí ženy v těhotenství, tak ulehčuje a zkracuje porod. Neměly by ho však pít v časném období těhotenství, protože hrozí možnost potratu.

Toto je takový krátký výčet nejčastěji kupovaných a používaných čajů u nás, které by měly našemu zdraví jen prospívat. Pokud chcete čaj sladit, nejlepším sladidlem je med.

Důležitost vlákniny v naší stravě!

 

 

 

 

 

Vláknina je významná složka potravy, která je sama obtížně stravitelná. Existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.

Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a v trávicím traktu fermentuje, proto může být zdrojem energie.Reguluje trávení tuků a sacharidů, váže na sebe vodu a tím nabývá na objemu. To vede k pocitu nasycení. Z větší části je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu, působí tedy jako tzv. prebiotikum.

Nerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje, není zdrojem energie. Zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Zejména příznivě se uplatní v tlustém střevě, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, které vznikly při trávení. Ty pak snadněji opouštějí trávicí trakt, který je tak po kratší dobu vystaven styku s potenciálně nebezpečnými látkami.

Buďte vždy elegantní !

Ekologické tašky Envirosax

Hlavní myšlenkou a smyslem výroby těchto krásných ekologických tašek je snížit množství vyprodukovaného odpadu a tím snížit ekologické zatížení naší planety.

Navíc se tyto tašky jednoduše sbalí do malého balíčku, takže je můžete mít kdykoliv u sebe, nikdy vás nepřekvapí nákup a v supermarketu si nebudete muset brát igelitovou tašku.

Rozhodnete-li se používat tašku Envirosax, je to určitě krok správným směrem.  Budete se tak podílet na ochraně krajiny kolem nás.

Himalájské ajurvédské bylinné čaje

Himalájským bylinám se již po celá staletí připisuje léčivá moc při mnoha zdravotních potížích. Jsou základem tradičního ajurvédského lékařství, které je používá v nejrůznějších kombinacích. Himalájské ajurvédské bylinné čaje jsou jedinečnou kombinací těchto staletími prověřených bylin a jejich léčivých účinků. Výrazně přispívají k obnovení tělesných a duševních sil - harmonizují tělesné funkce, podporují látkovou výměnu, přispívají k lepšímu trávení i vyměšování a regenerují tělesné tkáně. Jejich specifické účinky při pravidelném používání příznivě působí na náš celkový zdravotní stav.

Zdravá sůl

Bez soli není života. A přesto je konzumace soli v dnešní době zdraví velice škodlivá. Tento rozpor vzniká tím, že současná tzv. kuchyňská sůl má s prapůvodní solí jen velmi málo společného. Dnešní kuchyňská sůl (dále jen kuchyňská sůl) je téměř výlučně NaCl.

Přírodní krystalická himálajská sůl je mnohem více než jen NaCl: „skládá se nejen ze dvou, ale ze všech přírodních prvků“. Jsou to přesně ty přírodní prvky, z kterých se skládá naše tělo a z kterých kdysi vznikl náš život v praoceáně.

Probiotika jako prevence i lék

S probiotiky vytvoříte ideální střevní mikrofloru, která je důležitá nejen pro dobrou funkci trávicího ústrojí, ale i pro posílení imunity. Zvolte Lactomax či Acidotikum pro správnou funkci tenkého i tlustého střeva (normalizaci konzistence stolice - ochranu proti průjmu, pomoc při zácpě).

Probiotika jsou nezbytná pro obnovení správné mikroflory po užívání antibiotik, hormonů a při střevních zánětech - zničí škodlivé bakterie. Jsou důležitou prevencí vzniku žaludečních vředů či rakoviny střev.