Katalog

Články

Maté - zelené zlato indiánů

Maté - zelené zlato indiánů

Do Evropy přišlo Maté z Jižní Ameriky. Je to posvátná bylina Cesmína paraguajská. Nejde tedy o pravý čaj i přes to, že se mu tak říká - čaj Maté.

Když před více jak před 500 lety zakotvil u břehů Ameriky Kolumbus, zjistil, že byl právě tento nápoj podáván nejčastěji na přivítanou návštěvníků. Pozornost mu začali věnovat ale až jezuité, kteří se v jižní Americe usadilli. Začali cesmínu pěstovat a později se rozšířil její vývoz do Evropy. Podle archeologických nálezů bylo maté váženou bylinou už před naším letopočtem. Indiáni měli ve zvyku vkládat si list cesmíny do úst a přežvykovat jej. Byl to i nápoj jihoamerických kovbojů, kteří ho večer popíjeli při ohni, aby tak nabrali sílu na další den. Cesmína paraguajská je stále zelený strom, který dorůstá až do výšky 15 metrů. Sbírají se celé větve a listy. Pěstuje se především v Argentině, Brazílii, Paraguaji, Uruguaji a Chille. Listy jsou oválné s mírně zubatým okrajem, déky 5-10 cm a šířky 4-5 cm. Kvete od října do prosince a plody má od března do června.

Tento "čaj" je směsí tradičního životníhoelixíru indiánů maté a dalších pěti bylin, které svou účinností umocňují jeho výrazné povzbudivé účinky a dodávají tomuto nápoji velice lahodnou chuť.
Legenda praví, že národ Guarani, domorodý kmen z paraguayského deštného pralesa, dostal od svého boha Pa´i Shuma velký dar.Rozdělil se s nimi o tajemství deštného pralesa, které spočívalo v umění sklizně a přípravy "nápoje bohů" z lístků a stonků yerby maté neboli cesmíny paraguayské.

Mate se stalo kulturním a léčebným nápojem celé oblasti Jižní Ameriky od Amazonky na jih. S maté se den začíná, pije se během dne, pije se i večer. Maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Obsahuje kofein, který v kombinaci s ostatním látkami povzbuzuje výrazněji než při konzumaci kávy nebo čaje. Dále obsahuje více než 20 aminokyselin, vitamíny B1, B2 a C. Zastoupeny jsou také minerální látky jako jsou magnézium, mangan, vápník, železo a fosfor. V kombinaci s ginkgem a guaranou je nápojem silně povzbuzujícím, který okamžitě dodá potřebnou energii, navíc s ostatními přísadami je velice lahodným nápojem.

Účinky:

  • zvyšuje a posiluje imunitu
  • v období rakonvalescence urychluje dobu léčby
  • pomáhá při detoxikaci organizmu, vyplavuje škodliviny z těla
  • uklidňuje nervovou soustavu
  • snižuje krevní tlak, uvolňuje cévy
  • upravuje chuť k jídlu, upravuje trávení
  • pomáhá při zácpě, slouží k úpravě a pravidelnosti
  • léčí nespavost, zlepšuje spánek
  • má pozitivní vliv na činnost mozku, přičemž nezatěžuje srdce, zlepšuje paměť, zbystřuje úsudek
  • doplňuje energii, způsobuje vyšší aktivitu
  • napomáhá odbourávat tukové vrstvy v těle
  • působí močopudně
  • podporuje trávení
  • upravuje hladinu cukru v krvi
  • upravuje hladinu cholesterolu v krvi
  • působí proti alergickým reakcím , při senné rýmě
  • zabraňuje vytváření kyseliny mléčné a tím únavě, pomáhá při stresu a zátěžije velkým přírodním zdrojem živin (vitamíny, minerály, cholin, inozitol, antioxidant, aminokyseliny)


Příprava:
1 čajovou lžičku mate přelijeme 1/4 l vroucí vody, ponecháme 3 - 5 minut, poté scedíme - pro využití účinných látek se doporučuje: až 2 lžičky čaje, ponechat 5 - 10 minut vyluhovat, popř. necedit a pít bombillou, tj. kovovým brčkem, na jehož konci je sítko. V případě krátkého vyluhování je užitečné zalít 1 x použitou bylinu opakovaně a nechat delší dobu vyluhovat. Ředit lze samozřejmě podle chuti.

K tradiční přípravě čaje Maté potřebujeme kalabasu (nádobu z určitého druhu dýně) a bombillu (kovové brčko, na jejímž konci je sítko). - Před prvním použitím je třeba kalabasu vypláchnout a vysušit. Lístky maté se nechávají vyluhovat, čaj se nemíchá, aby neucpával bombillu (sítko) a pomalu se upíjí (srká).

Dnes se ovšem vyrábějí kalabasy i z jiných materiálů než původní z tykve. Jsou známy keramické, dřevěné, kovové....

Důležitost vlákniny v naší stravě!

 

 

 

 

 

Vláknina je významná složka potravy, která je sama obtížně stravitelná. Existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.

Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a v trávicím traktu fermentuje, proto může být zdrojem energie.Reguluje trávení tuků a sacharidů, váže na sebe vodu a tím nabývá na objemu. To vede k pocitu nasycení. Z větší části je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu, působí tedy jako tzv. prebiotikum.

Nerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje, není zdrojem energie. Zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Zejména příznivě se uplatní v tlustém střevě, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, které vznikly při trávení. Ty pak snadněji opouštějí trávicí trakt, který je tak po kratší dobu vystaven styku s potenciálně nebezpečnými látkami.

Buďte vždy elegantní !

Ekologické tašky Envirosax

Hlavní myšlenkou a smyslem výroby těchto krásných ekologických tašek je snížit množství vyprodukovaného odpadu a tím snížit ekologické zatížení naší planety.

Navíc se tyto tašky jednoduše sbalí do malého balíčku, takže je můžete mít kdykoliv u sebe, nikdy vás nepřekvapí nákup a v supermarketu si nebudete muset brát igelitovou tašku.

Rozhodnete-li se používat tašku Envirosax, je to určitě krok správným směrem.  Budete se tak podílet na ochraně krajiny kolem nás.

Himalájské ajurvédské bylinné čaje

Himalájským bylinám se již po celá staletí připisuje léčivá moc při mnoha zdravotních potížích. Jsou základem tradičního ajurvédského lékařství, které je používá v nejrůznějších kombinacích. Himalájské ajurvédské bylinné čaje jsou jedinečnou kombinací těchto staletími prověřených bylin a jejich léčivých účinků. Výrazně přispívají k obnovení tělesných a duševních sil - harmonizují tělesné funkce, podporují látkovou výměnu, přispívají k lepšímu trávení i vyměšování a regenerují tělesné tkáně. Jejich specifické účinky při pravidelném používání příznivě působí na náš celkový zdravotní stav.

Zdravá sůl

Bez soli není života. A přesto je konzumace soli v dnešní době zdraví velice škodlivá. Tento rozpor vzniká tím, že současná tzv. kuchyňská sůl má s prapůvodní solí jen velmi málo společného. Dnešní kuchyňská sůl (dále jen kuchyňská sůl) je téměř výlučně NaCl.

Přírodní krystalická himálajská sůl je mnohem více než jen NaCl: „skládá se nejen ze dvou, ale ze všech přírodních prvků“. Jsou to přesně ty přírodní prvky, z kterých se skládá naše tělo a z kterých kdysi vznikl náš život v praoceáně.

Probiotika jako prevence i lék

S probiotiky vytvoříte ideální střevní mikrofloru, která je důležitá nejen pro dobrou funkci trávicího ústrojí, ale i pro posílení imunity. Zvolte Lactomax či Acidotikum pro správnou funkci tenkého i tlustého střeva (normalizaci konzistence stolice - ochranu proti průjmu, pomoc při zácpě).

Probiotika jsou nezbytná pro obnovení správné mikroflory po užívání antibiotik, hormonů a při střevních zánětech - zničí škodlivé bakterie. Jsou důležitou prevencí vzniku žaludečních vředů či rakoviny střev.