Katalog

Články

Rooibos - výjímečný červený keř

Rooibos - výjímečný červený keř

Název Rooibos (též rooibosh nebo rooibush) v překladu znamená červený keř. První písemná zmínka o tomto nejoblíbenějším nápoji domorodců v jižní Africe pochází z roku 1772. Z těch časů se zachoval i první popis této rostliny Aspalathus linearis, z které se Rooibos připravuje.

Jemně sladké chuti sytě červeně hnědého čaje podlehly civilizované národy až na přelomu našeho století. Od té doby se 1 až 1,5 m vysokému keři s hnědě zrzavými jehličkami dostává stále více a více pozornosti. Zpočátku se celé keře kácely sekerami a opracovávaly jakýmisi dřevěnými kladivy. Po usušení na slunci se nať navršila do hromádek, kde rooibos fermentoval. Princip zpracování je v podstatě stejný, jen ruční práci vystřídali stroje. Výsledný produkt obsahuje asi 10% vlhkosti.

Složení a léčivé účinky:

Afričtí domorodci používají rooibos na uvolnění dětských kolik. Také ho dávají dětem, které v noci špatně spí a jsou neklidné. Rooibos neobsahuje kofein, ale má povzbudivé účinky. V této souvislosti uvádíme následující porovnání. Černý čaj obsahuje v 1,5 dcl 20 ž 110 mg kofeinu, zelený 8 až 36 mg. Překapávaná káva obsahuje v 1,5 dcl ještě více kofeinu naž čaj - 60 až 180 mg, instantní káva 30 až 120 mg a káva z kávovaru 40 až 70 mg. Obsah kofeinu je závislý na druhu čaje a kávy. Nezanedbatelné množství kofeinu obsahuje i coca-cola (45 mg v 3 dcl) a kakao (2 až 20 mg v 2 dcl). Rooibos obsahuje v 2 dcl nápoje připraveného z 3 g čaje 0,07 mg železa a mědi, 7012 mg draslíku, 6,16 mg sodíku, 1,57 mg hořčíku, 0,22 mg fluoru a 0,04 mg manganu a zinku. Kyselost nápoje je 5,3 pH a obsah teinu 6 %.

Rooibos dále působí proti depresi a stavům úzkosti, zlepšuje trávení a je vhodný pro lidi, kteří celý život bojují s nadváhou. Tento čaj-nečaj má močopudné účinky, má vliv na lepší spalování tuků v organismu a mírně ovlivňuje pocit hladu v mozku, díky vysokému obsahu fluoru chrání zuby před zubním kazem. Má příznivé účinky na pleť, obsahuje množství stopových prvků a jiných tělu prospěšných látek. Nápoj má protialergické účinky, zmírňuje křeče. Rooibos čaj-nečaj blahodárně působí na játra, snižuje hladinu cukru v krvi, pomáhá při zácpě, může se používat jako podpůrný lék při různých kožních onemocnění, posiluje činnost imunitního systému. Flavonoidy obsažené v rooibosu působí jako antioxidant - likvidují volné kyslíkové radikály, majé též protirakovinné účinky a působí proti srdečním a cévním obtížím.

Čaj-nečaj obsahuje stopové prvky, velké množství flavonoidů a poměrně málo teinu. Flavonoidy jsou chemické látky a vyskytují se pouze v zelených rostlinách, kde hrají určitou roli při fotosyntéze. Bohatým zdrojem flavonoidů jsou hlavně povrchové vrstvy semen, které však bývají při výrobě mouky, loupané rýže a jiných potravin odstraněné. Fauna flavonoidy nevytváří, může však nezanedbatelné množství přijímat prostřednictvím rostlinné stravy. Ve střevech jejich baktérie kvasnými procesy uvolní z potravy a tam se spolu s ostatními složkami vstřebávají do organismu. Mimo jiných vlastností flavonoidy chrání výstelky cév. V jistém smyslu mohou působit stejně jako přirozené pohlavní hormony, tedy pozitivně ovlivňovat plodnost a plod. Rooibos obsahuje mnoho druhů flavonoidů, hlavně aspalatin, itexin, orientin, luteolin a další. Flavonoidy, mimo jiné, působí protizánětlivě a protialergicky. Z tohoto důvodu se přidávají i do pleťové kosmetiky.

Rooibos má široké uplatnění. Můžete ho pít horký i ledový. Díky obsahu stopových prvků, které jsou složením a obsahem podobné mléku, se roobos může využívat i jako náhrada mléka u dospívajících. Stejně tak poslouží všem, kteří mají problémy s alergií na mléko. Vzhledem k nulovým hodnotám kofeinu můžeme tento čaj nečaj popíjet bez větších omezení po celý den. Je známé, že tanin ve větším množství může bránit vstřebávání železa a zhoršovat metabolizmus bílkovin. Obsah této látky v rooibosu je natolik nízký, že skutečně nic nebrání tomu, abychom si denní spotřebu určovali podle chutě. I při tomto čaji je důležité vybrat si vlastní způsob dochucení. Přidáním mléka či smetany čaj zjemníte, ale stejně dobře chutná i samotný. Kdo rád více sladí, může si rooibos přisladit cukrem či medem, není to však nutné. Je sám od sebe mírně nasládlý a s troškou citrónu nepotřebuje již žádné jiné dochucení. Rooibos se výborně hodí na doplnění minerálních látek po sportu či těžké fyzické námaze.

Doporučujeme denně vypít 6 - 8 šálků. Toto množství Vám zabezpečí dostatek "materiálu" pro zdravou pokožku, zuby, kosti a především pro dobře fungující metabolizmus.

Příprava:

Čajovou lžičku plně naplníme "čajem nečajem" rooibos, dáme do připraveného šálku a zalijeme 2,5 dcl vařící vody. Šálek přikryjeme a necháme louhovat 2,5 - 3 minuty. Přecedíme přes sítko a podáváme. Rooibos můžeme bez obav i ohřívat. Na rozdíl od černých čajů neztrácí ani po této úpravě svoji chuť a vůni.

Zajímavé recepty:

Rooibos můžeme použít i při vaření. Když ho přidáme do připravovaných jídel místo tekutin (např. vody), dodá jídlům nejen pěknou barvu, ale i zajímavou exotickou chuť. Rooibos může také tvořit základ pro přípravu některých polévek a omáček. Silný odvar ozvláštní marinádu, do které nakládáme maso. Bude mnohem jemnější a chuťově zajímavější.

Pomerančový fizz: sklenku ozdobíme cukrovou krustou (okraj namočíme do pomerančové šťávy). Potom nasypeme ledovou tříšť, kterou opatrně zalijeme 2 dcl čisté pomerančové šťávy. Doplníme dobře vychlazeným rooibosem a ozdobíme spirálkami z pomerančové kůry.

Rubínový gejzír: do vysokých skleniček připravte 2-3 kostky ledu a základní nálev z vychlazeného čaje (asi do poloviny skleničky). Další vrstvu by mělo tvořit červené víno a nakonec sekt. Komu se zdá, že v nápoji je hodně alkoholu, může sekt nahradit sodovkou nebo ovocným sirupem. Pokud se vám barmanská matematika zdaří, výsledkem by měly být odlišné vrstvy odstínů podle jednotlivých ingrediencí. Fantazii se meze nekladou. Místo ovocného sirupu můžeme přidat ovocný džus, místo červeného vína sladší variantu bílého.

Důležitost vlákniny v naší stravě!

 

 

 

 

 

Vláknina je významná složka potravy, která je sama obtížně stravitelná. Existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.

Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a v trávicím traktu fermentuje, proto může být zdrojem energie.Reguluje trávení tuků a sacharidů, váže na sebe vodu a tím nabývá na objemu. To vede k pocitu nasycení. Z větší části je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu, působí tedy jako tzv. prebiotikum.

Nerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje, není zdrojem energie. Zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Zejména příznivě se uplatní v tlustém střevě, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, které vznikly při trávení. Ty pak snadněji opouštějí trávicí trakt, který je tak po kratší dobu vystaven styku s potenciálně nebezpečnými látkami.

Buďte vždy elegantní !

Ekologické tašky Envirosax

Hlavní myšlenkou a smyslem výroby těchto krásných ekologických tašek je snížit množství vyprodukovaného odpadu a tím snížit ekologické zatížení naší planety.

Navíc se tyto tašky jednoduše sbalí do malého balíčku, takže je můžete mít kdykoliv u sebe, nikdy vás nepřekvapí nákup a v supermarketu si nebudete muset brát igelitovou tašku.

Rozhodnete-li se používat tašku Envirosax, je to určitě krok správným směrem.  Budete se tak podílet na ochraně krajiny kolem nás.

Himalájské ajurvédské bylinné čaje

Himalájským bylinám se již po celá staletí připisuje léčivá moc při mnoha zdravotních potížích. Jsou základem tradičního ajurvédského lékařství, které je používá v nejrůznějších kombinacích. Himalájské ajurvédské bylinné čaje jsou jedinečnou kombinací těchto staletími prověřených bylin a jejich léčivých účinků. Výrazně přispívají k obnovení tělesných a duševních sil - harmonizují tělesné funkce, podporují látkovou výměnu, přispívají k lepšímu trávení i vyměšování a regenerují tělesné tkáně. Jejich specifické účinky při pravidelném používání příznivě působí na náš celkový zdravotní stav.

Zdravá sůl

Bez soli není života. A přesto je konzumace soli v dnešní době zdraví velice škodlivá. Tento rozpor vzniká tím, že současná tzv. kuchyňská sůl má s prapůvodní solí jen velmi málo společného. Dnešní kuchyňská sůl (dále jen kuchyňská sůl) je téměř výlučně NaCl.

Přírodní krystalická himálajská sůl je mnohem více než jen NaCl: „skládá se nejen ze dvou, ale ze všech přírodních prvků“. Jsou to přesně ty přírodní prvky, z kterých se skládá naše tělo a z kterých kdysi vznikl náš život v praoceáně.

Probiotika jako prevence i lék

S probiotiky vytvoříte ideální střevní mikrofloru, která je důležitá nejen pro dobrou funkci trávicího ústrojí, ale i pro posílení imunity. Zvolte Lactomax či Acidotikum pro správnou funkci tenkého i tlustého střeva (normalizaci konzistence stolice - ochranu proti průjmu, pomoc při zácpě).

Probiotika jsou nezbytná pro obnovení správné mikroflory po užívání antibiotik, hormonů a při střevních zánětech - zničí škodlivé bakterie. Jsou důležitou prevencí vzniku žaludečních vředů či rakoviny střev.