Katalog

Články

Zelený čaj je lék

Zelený čaj je lék
Latinský název pro zelený čaj je Cammelia sinensis. A jaký je rozdíl mezi zeleným a černým čajem? Rostlina se pro zelený čaj zpracovává čerstvá, pro černý čaj se listy nechávají vyschnout, tím získává černý čaj svoji chuť a barvu.

Pomáhá při hubnutí
Zelený čaj je další rostlinou, kterou můžeme v dnešní době bojovat proti rakovině, působí totiž proti vzniku a zvětšování zhoubných nádorů. Zelený čaj má také protizánětlivé účinky. V poslední době je ale asi nejznámější díky tomu, že zvyšuje energetický výdej v průběhu dne a pomáhá spalovat tuky, stal se tak oblíbenou součástí mnoha kapslí na hubnutí.

Hlavně ne vroucí vodu

Správná příprava zeleného čaje je trochu časově náročnější záležitost. Ale stojí to za to! Voda by měla být čerstvá a ne už jednou převařená a při zalévání čaje by neměla být vroucí, ale teplá tak 70 až 80 stupňů. Konvici, kterou používáte na přípravu zeleného čaje, byste neměli už používat na přípravu jiného nápoje. Pro správné rozvinutí čajových lístků je vhodné konvici před přípravou čaje nahřát. Zelený čaj by neměl přijít do kontaktu s ničím kovovým, nejvhodnější jsou nástroje a nádoby ze skla, kameniny nebo keramiky. Uchovávání zeleného čaje je další důležitou záležitostí, která má vliv na jeho kvalitu. Také byste jej neměli vystavovat přímému dennímu světlu a měl by být v těsnící nádobě.

Podlehněte své fantazii
To, že nemůžete samotnému zelenému čaji přijít na chuť není nic neobvyklého. Máme tedy štěstí, že existuje už mnoho obchodů, kde prodávají zelený čaj třeba aromatizovaný, s kousky ovoce (ananas, papája, jahody…) nebo doplněný o různé byliny nebo květy. Jedním z nejoblíbenějších je zelený čaj s květy jasmínu, který má nasládlou chuť i vůni. A pokud se ráda necháváte unášet svou fantazií, není nic jednoduššího, než si nakoupit suroviny a míchat si své čaje podle chuti doma sama.

Důležitost vlákniny v naší stravě!

 

 

 

 

 

Vláknina je významná složka potravy, která je sama obtížně stravitelná. Existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.

Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a v trávicím traktu fermentuje, proto může být zdrojem energie.Reguluje trávení tuků a sacharidů, váže na sebe vodu a tím nabývá na objemu. To vede k pocitu nasycení. Z větší části je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu, působí tedy jako tzv. prebiotikum.

Nerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje, není zdrojem energie. Zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Zejména příznivě se uplatní v tlustém střevě, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, které vznikly při trávení. Ty pak snadněji opouštějí trávicí trakt, který je tak po kratší dobu vystaven styku s potenciálně nebezpečnými látkami.

Buďte vždy elegantní !

Ekologické tašky Envirosax

Hlavní myšlenkou a smyslem výroby těchto krásných ekologických tašek je snížit množství vyprodukovaného odpadu a tím snížit ekologické zatížení naší planety.

Navíc se tyto tašky jednoduše sbalí do malého balíčku, takže je můžete mít kdykoliv u sebe, nikdy vás nepřekvapí nákup a v supermarketu si nebudete muset brát igelitovou tašku.

Rozhodnete-li se používat tašku Envirosax, je to určitě krok správným směrem.  Budete se tak podílet na ochraně krajiny kolem nás.

Himalájské ajurvédské bylinné čaje

Himalájským bylinám se již po celá staletí připisuje léčivá moc při mnoha zdravotních potížích. Jsou základem tradičního ajurvédského lékařství, které je používá v nejrůznějších kombinacích. Himalájské ajurvédské bylinné čaje jsou jedinečnou kombinací těchto staletími prověřených bylin a jejich léčivých účinků. Výrazně přispívají k obnovení tělesných a duševních sil - harmonizují tělesné funkce, podporují látkovou výměnu, přispívají k lepšímu trávení i vyměšování a regenerují tělesné tkáně. Jejich specifické účinky při pravidelném používání příznivě působí na náš celkový zdravotní stav.

Zdravá sůl

Bez soli není života. A přesto je konzumace soli v dnešní době zdraví velice škodlivá. Tento rozpor vzniká tím, že současná tzv. kuchyňská sůl má s prapůvodní solí jen velmi málo společného. Dnešní kuchyňská sůl (dále jen kuchyňská sůl) je téměř výlučně NaCl.

Přírodní krystalická himálajská sůl je mnohem více než jen NaCl: „skládá se nejen ze dvou, ale ze všech přírodních prvků“. Jsou to přesně ty přírodní prvky, z kterých se skládá naše tělo a z kterých kdysi vznikl náš život v praoceáně.

Probiotika jako prevence i lék

S probiotiky vytvoříte ideální střevní mikrofloru, která je důležitá nejen pro dobrou funkci trávicího ústrojí, ale i pro posílení imunity. Zvolte Lactomax či Acidotikum pro správnou funkci tenkého i tlustého střeva (normalizaci konzistence stolice - ochranu proti průjmu, pomoc při zácpě).

Probiotika jsou nezbytná pro obnovení správné mikroflory po užívání antibiotik, hormonů a při střevních zánětech - zničí škodlivé bakterie. Jsou důležitou prevencí vzniku žaludečních vředů či rakoviny střev.