Katalog

Články

Zelený čaj - zdraví a síla z čajovníku - přírodní léčivý prostředek

Zelený čaj - zdraví a síla z čajovníku - přírodní léčivý prostředek
Zelený čaj - zdraví a síla z čajovníku - přírodní léčivý prostředek
Všechny čaje pocházejí ze stejné dřeviny - Camelia Sinensis. Divoce rostoucí stromy čajovníku se objevily v Indii, ale poprvé se začaly pěstovat v Číně. Po celé století, tak i dnes, se čaj používal jako léčivý prostředek v tradiční čínské medicíně (ve starých čínských spisech se píše o čaji jako léčivém prostředku již v roce 2 700 před naším letopočtem).
V šálku čaje byl a stále je ukryt určitý význam. Čaj se stal zastavením v rušném koloběhu života, společníkem osamělých a příjemných setkání s přáteli, osvěžením těla i duše. Je hned po vodě nejrozšířenějším nápojem na Zemi. Bez nadsázky můžeme říci, že ovlivnil život mnoha lidem, ale i dějiny mnohých zemí.
Čaj má za sebou více jak 3 000 let historie a kulturního vývoje. Je opěvovaný intelektuály a jeho blahodárné účinky na lidský organismus jsou garantované mnoha vědeckými studiemi. Zahání únavu, zvyšuje imunitu, pomáhá i proti usazování toxinů, funguje jako lehké afrodisiakum. Jeho pravidelné pití prokazatelně prodlužuje život.

Léčivé účinky zeleného čaje
Zelený čaj se vyrábí tak, že se čerstvě nasbírané lístky ihned prudce suší (v Číně obvykle) nebo se zapařují horkou párou (vJaponsku). Toto zabraňuje fermentaci, neaktivují se nežádoucí enzymy a zároveň si ponechává zdraví prospěšné antioxidanty. (Tyto antioxidanty, nazývané polyfenoly, jsou základem léčivých vlastností zeleného čaje.) - Až poté následuje svinování. Čaj vylouhovaný z takto ošetřených listů má světle zelenou nebo žlutozelenou barvu, protože chlorofyl a třísloviny v listech se nezměnily. Zelený čaj má velmi jemnou vůni a chuť, která se někomu může zdát nahořklá.

Současné studie ukazují, že zelený čaj
  • posiluje koncentraci, duševní výkonnost a motivaci k výkonům (při sportu)
  • zlepšuje schopnost učit se
  • působí proti depresím, snižuje množství stresových symptomů
  • má vysoký obsah vitamínů a minerálů
  • mírní žaludeční a střevní problémy
  • podporuje trávení
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • snižuje hladinu cukru v krvi u diabetiků
  • zmírňuje otravy způsobené potravinami
  • tvoří až do dnešní doby nejlepší ochranu proti nejrůznějším rizikům rakoviny (Dr.Fujiki)
  • snižuje riziko trombózy a mrtvice
  • posiluje cévy
  • posiluje srdce a krevní oběh, snižuje riziko srdečních nemocí
  • brání vzniku arteriosklerózy a napomáhá léčení
  • upravuje činnost štítné žlázy
  • působí proti vzniku revmatizmu
  • brání tvorbě ledvinových a žlučníkových kamenů
  • zabraňuje zánětům
  • má antibakteriální účinek
  • je prevencí proti virům
  • povzbuzuje prokrvení a regeneraci kůže
  • brání vzniku zubního kazu, chrání zubní sklovinu
  • oddaluje stárnutí
  • má diuretické účinky - je močopudný, zbavuje tělo jedů
  • chová se jako antioxidant
  • osvěžuje tělo a zbavuje ho napětí
  • tein v čaji podporuje činnost centrální nervové soustavy
  • neutralizuje škodlivé vlivy záření (lidé, kteří tráví hodně času před obrazovkou, by ho měli pravidelně pít)
  • je silně alkalickým nápojem, který působí proti překyselení
Spektrum pozitivních účinků zeleného čaje na zdraví člověka se rozšiřuje s každou vědeckou a medicinskou studií.

Nutno poznamenat, že australský čajovník Melaleuca alternifolia z rodu Myrtaceae, z kterého se získává oblíbený čajovníkový olej, je zcela odlišná rostlina (viz oddíl "Přírodní kosmetika" - "Tee Tree Oil kosmetika")

Příprava zeleného čaje: přiveďte vodu do varu a potom ji ochlaďte na 60-80° C. Touto vodou zalijte zelený čaj v poměru 2 g (tj.zarovnaná čajová lžička) na šálek. Čaj nechte 2 - 3 minuty vyluhovat. - Délka louhování a množství čaje uzpůsobíme dle vlastní chuti.

Důležitost vlákniny v naší stravě!

 

 

 

 

 

Vláknina je významná složka potravy, která je sama obtížně stravitelná. Existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.

Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a v trávicím traktu fermentuje, proto může být zdrojem energie.Reguluje trávení tuků a sacharidů, váže na sebe vodu a tím nabývá na objemu. To vede k pocitu nasycení. Z větší části je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu, působí tedy jako tzv. prebiotikum.

Nerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje, není zdrojem energie. Zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Zejména příznivě se uplatní v tlustém střevě, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, které vznikly při trávení. Ty pak snadněji opouštějí trávicí trakt, který je tak po kratší dobu vystaven styku s potenciálně nebezpečnými látkami.

Buďte vždy elegantní !

Ekologické tašky Envirosax

Hlavní myšlenkou a smyslem výroby těchto krásných ekologických tašek je snížit množství vyprodukovaného odpadu a tím snížit ekologické zatížení naší planety.

Navíc se tyto tašky jednoduše sbalí do malého balíčku, takže je můžete mít kdykoliv u sebe, nikdy vás nepřekvapí nákup a v supermarketu si nebudete muset brát igelitovou tašku.

Rozhodnete-li se používat tašku Envirosax, je to určitě krok správným směrem.  Budete se tak podílet na ochraně krajiny kolem nás.

Himalájské ajurvédské bylinné čaje

Himalájským bylinám se již po celá staletí připisuje léčivá moc při mnoha zdravotních potížích. Jsou základem tradičního ajurvédského lékařství, které je používá v nejrůznějších kombinacích. Himalájské ajurvédské bylinné čaje jsou jedinečnou kombinací těchto staletími prověřených bylin a jejich léčivých účinků. Výrazně přispívají k obnovení tělesných a duševních sil - harmonizují tělesné funkce, podporují látkovou výměnu, přispívají k lepšímu trávení i vyměšování a regenerují tělesné tkáně. Jejich specifické účinky při pravidelném používání příznivě působí na náš celkový zdravotní stav.

Zdravá sůl

Bez soli není života. A přesto je konzumace soli v dnešní době zdraví velice škodlivá. Tento rozpor vzniká tím, že současná tzv. kuchyňská sůl má s prapůvodní solí jen velmi málo společného. Dnešní kuchyňská sůl (dále jen kuchyňská sůl) je téměř výlučně NaCl.

Přírodní krystalická himálajská sůl je mnohem více než jen NaCl: „skládá se nejen ze dvou, ale ze všech přírodních prvků“. Jsou to přesně ty přírodní prvky, z kterých se skládá naše tělo a z kterých kdysi vznikl náš život v praoceáně.

Probiotika jako prevence i lék

S probiotiky vytvoříte ideální střevní mikrofloru, která je důležitá nejen pro dobrou funkci trávicího ústrojí, ale i pro posílení imunity. Zvolte Lactomax či Acidotikum pro správnou funkci tenkého i tlustého střeva (normalizaci konzistence stolice - ochranu proti průjmu, pomoc při zácpě).

Probiotika jsou nezbytná pro obnovení správné mikroflory po užívání antibiotik, hormonů a při střevních zánětech - zničí škodlivé bakterie. Jsou důležitou prevencí vzniku žaludečních vředů či rakoviny střev.