Katalog

Články

Jak pěstovat bylinky

Jak pěstovat bylinky
Domácnost ozdobená živými rostlinami má vždy příjemnou a povzbuzující atmosféru. Pokud se však rozhodnete pro bylinky, nabídnou vám kromě toho i dávku čerstvých vitaminů a dalších látek prospěšných zdraví. Využijete je k ochucení při přípravě studených i teplých jídel. Do salátů a pomazánek můžete přidat bazalku, pažitku či petrželovou nať. Také polévky a masitá jídla dostanou šmrnc s čerstvou majoránkou, tymiánern či rozmarýnem. Mnohé bylinky jsou vhodné i na přípravu léčivých odvarů - majoránka prospěje při kašli, šalvěj vydezinfikuje bolavý krk, meduňka pomůže trávicímu ústrojí, dobromysl uleví od bolesti zubů a podobně.
Záliba v domácím pěstování a využívání bylinek a léčivek zažívá dnes své obrození. Jestliže zláká i vás, můžete díky ní využívat tuto skupinu rostlin jako zdroj různých výživných látek v době, kdy se ještě nedají získat z přírody.

Je to jednoduché


Většina bylinek je nenáročná na pěstování. Ze semínek, která koupíte v obchodě, si za oknem nebo na balkoně vypěstujete čerstvou pažitku, petrželku, bazalku, dobromysl, šalvěj, rozmarýn, tymián, vavřín... Bude vás těšit pěstitelský úspěch, rádi budete pozorovat první zelené lístky pučící zpod země... Většina bylinek a léčivek jsou kvetoucí trvalky.
K pěstování vám postačí pár květináčů, bedniček, plastových nebo jiných nádobek postavených na misky nebo talířky. Každá nádoba by totiž měla mít ve dnu otvor, kterým může do misky odtékat přebytečná voda. Můžete použít rašelinovou zeminu určenou k použití do zahrady. V dospělém věku mají tyto rostliny obvykle tvar keříčků a bohatě se větví. Jejich rozrůstání se reguluje zaštipováním výhonků, které je i jinak pro rostlinu prospěšné. Zaštipujte i květy, jinak do nich rostlina investuje příliš energie a není tak bohatá. Bylinky můžete od jara do podzimu přihnojovat běžným přípravkem na zeleninu. Je-li rostlina vyčerpaná nebo málo roste, je čas pořídit si novou.

Na parapet

Rostliny vysazené v nádobách uložte volně na parapetní desky či na různé stojanové konstrukce v kuchyni nebo na verandě. V obýváku a v ložnici by příliš mnoho výrazných vůní mohlo být na škodu. Měly by stát orientovány na jih, jihovýchod, jihozápad, západ. Toto místo je totiž většinu dne vystaveno slunečnímu záření, což ocení většina rostlin, například levandule, tymián, šalvěj a bazalka. Petrželce a pažitce prospěje i polostín. Jestliže nemáte k pěstování vztah, kupte si už vzrostlé rostlinky v hypermarketu nebo květinářství. Jejich životnost může však být kratší, než se uvádí. Bývají totiž v počáteční fázi pěstování doslova nadopované výživovými látkami, což rostlinu sice donutí rychle růst, ale zároveň se může předčasně vyčerpat. Také dejte pozor na škůdce v zemině, které byste si domů mohli přinést. Proto bylinku raději přesaďte. Nestihnete-li průběžně spotřebovávat květy či listy rostlin, umyté, osušené nadrobno natrhané je nechte zmrazit nebo usušit a použít v kuchyni je můžete později. Případně je využijte do sušených aranžmá nebo jako náplň do voňavých polštářků pro dobrý spánek či k odpuzení hmyzu.

Psyllium, aneb zácpa je příliš velký luxus


Zácpu (obstipaci) nebere řada lidí pořád ještě dost vážně. Přitom je zácpa, zadržující v těle produkty rozkladu jako septik, jednou z hlavních příčin stárnutí a různých typů vážných nemocí až po rakoviny, zejména nejčastější z nich - rakovinu tlustého střeva. Zácpa působí zhoubně i na pleť, proto si nejúspěšnější francouzské modelky aplikují pravidelně klystýr. Zácpu ovšem mít nemusíme. V podstatě je produktem lajdáctví.


Doporučení: Jedním z nejlepších regulátorů pravidelné zdravé stolice je užívání 1 až 2 lžiček rozdrcených obalů semene indického jitrocele (psyllia).


Přírodní vláknina Psyllium vypuzuje stolici mechanickou silou. Na rozdíl od řady projímadel není návykové. Dovede zvětšit až čtrnáctkrát svůj objem a při trochu pravidelnější konzumaci působí ve střevech asi jako kartáč. Brání vzniku polypů, příznivě ovlivňuje už existující, a tím, že nedovolí stolici ve střevech kvasit a hnít, ochraňuje játra, čistí krev a dokonce snižuje hladinu cholesterolu (rovněž produktu nedokonalého spalování).


Psyllium má i jiná nesporná plus:

  • obsahuje kyselinu křemičitou, důležitou pro kvalitu vlasů, zubů, nehtů a pleti
  • obsahem vápníku se podílí na správné hustotě kostí
  • obsahem draslíku a pektinů zase na činnosti srdce
  • tlumí kašel, je protizánětlivé až antibiotické, je hojivé
  • tím, že usiluje o správnou konzistenci stolice (ani tuhou, ani řídkou), umí stolici podle potřeby také zahustit
  • pohlcuje nadbytečnou vodu za vzniku hojivého gelu, blahodárně působícího na sliznice žaludku a střev. Této vlastnosti indického jitrocele se s úspěchem využívá u vředové choroby tlustého střeva a dokonce u Crohnovy nemoci provázené průjmy. Užití psyllia zde musí být velmi pozvolné, nejlépe v množství čtvrt lžičky několikrát denně
  • u průjmů navíc doporučují indičtí odborníci nerozpouštět psyllium v tekutině, nýbrž v jogurtu. Je patrné, že pravidelné užívání obalů semen indického jitrocele má téměř univerzální ozdravující účinek na lidský organizmus.

Autoři článku:
RNDr. Pavel Popov