Jak používat koření a bylinky

Jak používat koření a bylinky
Sušení a sbírání bylinek a koření

Sušte bylinky pokud možno na stojanu pověšené za spodní část stonku.
Pro lepší sušení umístěte bylinky na dobře větrané, suché, chladnější místo. Ujistěte se, že mají dost vzduchu a každých několik dní je otáčejte.
Sušit bylinky můžete i v sušičce nebo v mikrovlnné troubě položené na absobčnmí papíře po dobu 3 minut na nízký výkon.
Vhodná doba pro sbírání pupenů je když se začínají rozvíjet.
Bylinky sbírejte brzy ráno, po východu slunce, když jsou nejvíce silné. Semena sbírejte když zhnědnout a jsou křehká.
Nikdy nesbírejte bylinky když je mokro, nebo vlkho.

Skladování koření a bylinek

Koření skladujte na chladném, tmavém místě. Teplo, vlhkost a příliš světla může zapřičinit rychlou ztrátu jejich hodnoty.
Dobré je skladovat koření a bylinky ve skleněných nebo umělohmotných neprodyšných lahvičkách.
Pokud je koření správně skladováno, udrží si svoji chuť a vůni i rok. Celé, nerozdrcené koření pak vydrží i 3-5 let.
Pokud chcete uchovávat větší množství čerstvého koření, uschovejte jej v uzavřených sáčcích do mrazničky.
Neskladujte sušené koření blízko původce vlhkosti, jako jsou dřezy, myčky, konvice, kávovary, sporáků a mikrovlnek.
Rozhodně neskladujte koření ani bylinky v ledničce!

Vaření s bylinkami a kořením

Pokud budete koření vařit příliš dlouho, dosáhnete až příliš výrazné chutě, která nemusí být každému příjemná.
Do pokrmů, které se vaří delší dobu, jako jsou polévky či guláše, přidávejte koření před dovařením.
U pokrmů, které se nevaří tak dlouho, přidejte koření dříve. Čerstvé koření a bylinky přidávejte až těsně před dovařením.
Pokud není v receptu přesně řečeno, nepoužívejte více jak tři druhy koření do jednoho jídla. Vyjímku tvoří například indická kuchyně, jejíž tradicí je používat několik druhů koření.