Katalog

Články

Jak používat koření a bylinky

Jak používat koření a bylinky
Sušení a sbírání bylinek a koření

Sušte bylinky pokud možno na stojanu pověšené za spodní část stonku.
Pro lepší sušení umístěte bylinky na dobře větrané, suché, chladnější místo. Ujistěte se, že mají dost vzduchu a každých několik dní je otáčejte.
Sušit bylinky můžete i v sušičce nebo v mikrovlnné troubě položené na absobčnmí papíře po dobu 3 minut na nízký výkon.
Vhodná doba pro sbírání pupenů je když se začínají rozvíjet.
Bylinky sbírejte brzy ráno, po východu slunce, když jsou nejvíce silné. Semena sbírejte když zhnědnout a jsou křehká.
Nikdy nesbírejte bylinky když je mokro, nebo vlkho.

Skladování koření a bylinek

Koření skladujte na chladném, tmavém místě. Teplo, vlhkost a příliš světla může zapřičinit rychlou ztrátu jejich hodnoty.
Dobré je skladovat koření a bylinky ve skleněných nebo umělohmotných neprodyšných lahvičkách.
Pokud je koření správně skladováno, udrží si svoji chuť a vůni i rok. Celé, nerozdrcené koření pak vydrží i 3-5 let.
Pokud chcete uchovávat větší množství čerstvého koření, uschovejte jej v uzavřených sáčcích do mrazničky.
Neskladujte sušené koření blízko původce vlhkosti, jako jsou dřezy, myčky, konvice, kávovary, sporáků a mikrovlnek.
Rozhodně neskladujte koření ani bylinky v ledničce!

Vaření s bylinkami a kořením

Pokud budete koření vařit příliš dlouho, dosáhnete až příliš výrazné chutě, která nemusí být každému příjemná.
Do pokrmů, které se vaří delší dobu, jako jsou polévky či guláše, přidávejte koření před dovařením.
U pokrmů, které se nevaří tak dlouho, přidejte koření dříve. Čerstvé koření a bylinky přidávejte až těsně před dovařením.
Pokud není v receptu přesně řečeno, nepoužívejte více jak tři druhy koření do jednoho jídla. Vyjímku tvoří například indická kuchyně, jejíž tradicí je používat několik druhů koření.

Psyllium, aneb zácpa je příliš velký luxus


Zácpu (obstipaci) nebere řada lidí pořád ještě dost vážně. Přitom je zácpa, zadržující v těle produkty rozkladu jako septik, jednou z hlavních příčin stárnutí a různých typů vážných nemocí až po rakoviny, zejména nejčastější z nich - rakovinu tlustého střeva. Zácpa působí zhoubně i na pleť, proto si nejúspěšnější francouzské modelky aplikují pravidelně klystýr. Zácpu ovšem mít nemusíme. V podstatě je produktem lajdáctví.


Doporučení: Jedním z nejlepších regulátorů pravidelné zdravé stolice je užívání 1 až 2 lžiček rozdrcených obalů semene indického jitrocele (psyllia).


Přírodní vláknina Psyllium vypuzuje stolici mechanickou silou. Na rozdíl od řady projímadel není návykové. Dovede zvětšit až čtrnáctkrát svůj objem a při trochu pravidelnější konzumaci působí ve střevech asi jako kartáč. Brání vzniku polypů, příznivě ovlivňuje už existující, a tím, že nedovolí stolici ve střevech kvasit a hnít, ochraňuje játra, čistí krev a dokonce snižuje hladinu cholesterolu (rovněž produktu nedokonalého spalování).


Psyllium má i jiná nesporná plus:

  • obsahuje kyselinu křemičitou, důležitou pro kvalitu vlasů, zubů, nehtů a pleti
  • obsahem vápníku se podílí na správné hustotě kostí
  • obsahem draslíku a pektinů zase na činnosti srdce
  • tlumí kašel, je protizánětlivé až antibiotické, je hojivé
  • tím, že usiluje o správnou konzistenci stolice (ani tuhou, ani řídkou), umí stolici podle potřeby také zahustit
  • pohlcuje nadbytečnou vodu za vzniku hojivého gelu, blahodárně působícího na sliznice žaludku a střev. Této vlastnosti indického jitrocele se s úspěchem využívá u vředové choroby tlustého střeva a dokonce u Crohnovy nemoci provázené průjmy. Užití psyllia zde musí být velmi pozvolné, nejlépe v množství čtvrt lžičky několikrát denně
  • u průjmů navíc doporučují indičtí odborníci nerozpouštět psyllium v tekutině, nýbrž v jogurtu. Je patrné, že pravidelné užívání obalů semen indického jitrocele má téměř univerzální ozdravující účinek na lidský organizmus.

Autoři článku:
RNDr. Pavel Popov