Katalog

Články

Konopná semena

Konopná semena

Semeno konopí se v poslední době dostává do středu zájmu vyznavačů zdravého životního stylu a obliba konopných produktů rychle roste. U nás jsou jeho hodnoty zatím málo známé, ale situace se mění. Konopné semínko si totiž vysloužilo označení "nejvýživnější potravina planety", a pokud se blíže podíváme na jeho vlastnosti, které jsou v poslední době pečlivě zkoumány, zjistíme že to není označení přehnané. Právě naopak.

Jiná rostlinná strava na celém světě se sotva může poměřovat s výživnou hodnotou konopného semínka. Konopí má nejvyšší podíl esenciálních nenasycených kyselin. Díky obzvláště vyváženému poměru proteinů a esenciálních nenasycených kyselin je konopné semínko ideální složkou naší výživy. To, že konopné semínko obsahuje veškeré základní aminokyseliny v ideální kombinaci, spočívá na výjimečně vysokém obsahu edestinu a zároveň výskytu určitých bílkovin jako je např. albumin. Kromě toho se v lidském těle postará o výstavbu imunglobulínů - to jsou bílkoviny, které působí jako protilátka vůči infekci, ještě dříve než se její symptomy začnou projevovat.

Existuje 8 aminokyselin, které si tělo nedokáže vyrobit a další dvě, které si nedokáže vytvořit v dostatečném množství. Proto jsou nezbytné pro život a nazýváme je esenciální. Pokud by v naší potravě chyběla jen jedna z nich, povede to postupem času k nemoci a smrti. Tyto esenciální aminokyseliny, spolu s 11ti dalšími, které z nich tělo vyrábí, tvoří vzájemnými vazbami strukturované bílkoviny, jež jsou základním stavebním kamenem lidského organismu, a vytváří enzymy (globulární bílkoviny), které jsou spouštěčem všech základních životních procesů.

Téměř tři čtvrtiny pevné tělesné masy je tvořeno proteiny. Tělo je konstruováno a udržováno úžasně komplexním systémem, který z aminokyselin a jejich menších částí staví proteiny. Konopné semínko obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin a je unikátní v tom, že 65% v něm obsažených proteinů je ve formě globulin edestinu a to je vůbec nejvíc v celé rostlinné říši!

Globulin je jedním ze sedmi druhů jednoduchých proteinů. Jednoduché proteiny jsou tvořeny pouze aminokyselinami a neobsahují žádné ne-proteinové látky. Edestiny jsou rostlinné globuliny. A globuliny jsou klasifikovány jako globulární proteiny. Všechny enzymy, protilátky, mnoho hormonů a hemoglobin jsou globulární proteiny. Ty vykonávají veškeré tělesné životní procesy.

Albumin, globulin a fibrogin jsou tři hlavní typy plasmových proteinů. Plasma je fluidní část krve, která dodává výživu tkáním. Séra těchto tří proteinů tvoří asi 80% plasmy jako takové a slouží tkáním v případě potřeby jako okamžitě přístupný zdroj aminokyselin.

Konopná semínka obsahují albumin, globulin, ale ne fibrogin (ten tělo přeměňuje na fibrin, látku zahušťující krev). Albumin je látka která vyživuje zárodek rostliny, předtím než se spustí proces fotosyntézy, ale najdeme ji například i ve vajíčku, kde dodává embryu kuřete enzymy nutné pro jeho vývoj před tím, než může samo začít příjímat potravu. Globulin je třetím nejhojněji zastoupeným proteinem v lidském těle. Globuliny zajišťují spousty enzymatických reakcí přímo v plasmě. Především jsou ale zodpovědné za přirozenou obranyschopnost organismu, která chrání lidské tělo před útoky škodlivých cizích mikroorganismů. Tělo používá globulární proteiny k výrobě protilátek, které útočí na infekční činitele napadající tělo. Globuliny, jako třeba gamma globuliny (též zvané imunoglobuliny), jsou naprosto nepostradatelné k udržení zdravého imunitního systému a tvoří první linii obrany těla.

Schopnost těla odolávat nemoci a uzdravit se zavisí na tom, jak rychle dokáže produkovat obrovské množství protilátek k odražení prvního útoku. Pokud nemá dostatek globulinového materiálu k jejich vytvoření, může být armáda protilátek příliš malá a tělo podlehne infekci.

Nejlepším způsobem, jak zajistit, že má tělo dostatek materiálu ke tvorbě globulinů, je jíst jídla s vysokým obsahem globulinových bílkovin. Jelikož je 65% bílkoviny v konopném semínku ve formě globulinového edistinu (nejvíc v přírodě) a obsahuje také množství albuminu, je pro tělo přímo ideálním zdrojem těchto cenných materiálů.

Konzumace konopných semínek dodává tělu všechny esenciální aminokyseliny potřebné k udržení zdraví, esenciální mastné kyseliny Omega 3, 6, 9 v poměru dokonale vhodném pro lidský organismus; dále pak mnoho stopových prvků – např. jód, chrom, stříbro a lithium a zajišťuje přísun materiálu potřebného k vytvoření imunitu-tvořících gamma globulinů.

Úžasné léčebné vlastnosti konopného semínka dokazuje již fakt, že konopné semeno bylo použito k léčení nutričních deficitů pacientů s tuberkulózou – těžkou, výživu blokující nemocí, která zapříčiňuje totální vyčerpání těla. (Studie výživových deficitů při tuberkulóze, Československo, 1955)

Jak semínko konzumovat

  • Loupané konopné semeno - odstraněním vnější slupky konopného semínka získáme krásný ořech. Světlá dužina konopného semínka má vysoký obsah hodnotných esenciálních mastných kyselin. Semínka mají vynikající oříškovou chuť a jsou vhodná k přímé spotřebě, do dušených zeleninových směsí, do salátů, do cereálních snídaní, k zapékání dio pečiva, do jogurtů, do sušenek, udělat z nich konopné máslo, lze je použít i na ozdobu čehokoliv. Lze je opražit s kořením nebo je jíst jen tak. Mixováním s vodou a přecezením získáte lahodné a výživné "mléko". Loupané konopné semeno
  • Neloupaná semínka mají pevnou křupavou slupku, která není ideální k přímé spotřebe, ikdyž mnoho lidí je takto pojídá. Vhodné je semínka alespoň namočit přes noc do vody, slupka tím změkne. Semínka se takto přidávají do salátů, dušených vegetariánských směsí, pečiva.
  • Jedním ze snadných způsobů jak z konopného semínka neloupaného vytěžit jeho hodnoty je vyrobit KONOPNÉ MLÉKO: Libovolný objem semínka propláchnětě vodou a poté jej nechte namočené ve vodě asi jeden den, dokud některá semínka neprasknou a objeví se bílé klíčky (průběžně proplachujte). Potom semínka přeceďte, nasypejte do výkoného stolního mixéru a přidejte pitnou vodu (cca 1,5 dílů vody na 1 díl semen). Umixujte na vysoký výkon až zbyde jen bílé "mléko" a slupky. Poté přeceďte přes jemné síto. Hotové mléko můžete přisladit medem nebo dále mixovat s ovocem (např. banány) v lahodné koktejly. Opravdovou nutriční bombu pak vytvoříte přidáním hrsti plodů GOJI.

Psyllium, aneb zácpa je příliš velký luxus


Zácpu (obstipaci) nebere řada lidí pořád ještě dost vážně. Přitom je zácpa, zadržující v těle produkty rozkladu jako septik, jednou z hlavních příčin stárnutí a různých typů vážných nemocí až po rakoviny, zejména nejčastější z nich - rakovinu tlustého střeva. Zácpa působí zhoubně i na pleť, proto si nejúspěšnější francouzské modelky aplikují pravidelně klystýr. Zácpu ovšem mít nemusíme. V podstatě je produktem lajdáctví.


Doporučení: Jedním z nejlepších regulátorů pravidelné zdravé stolice je užívání 1 až 2 lžiček rozdrcených obalů semene indického jitrocele (psyllia).


Přírodní vláknina Psyllium vypuzuje stolici mechanickou silou. Na rozdíl od řady projímadel není návykové. Dovede zvětšit až čtrnáctkrát svůj objem a při trochu pravidelnější konzumaci působí ve střevech asi jako kartáč. Brání vzniku polypů, příznivě ovlivňuje už existující, a tím, že nedovolí stolici ve střevech kvasit a hnít, ochraňuje játra, čistí krev a dokonce snižuje hladinu cholesterolu (rovněž produktu nedokonalého spalování).


Psyllium má i jiná nesporná plus:

  • obsahuje kyselinu křemičitou, důležitou pro kvalitu vlasů, zubů, nehtů a pleti
  • obsahem vápníku se podílí na správné hustotě kostí
  • obsahem draslíku a pektinů zase na činnosti srdce
  • tlumí kašel, je protizánětlivé až antibiotické, je hojivé
  • tím, že usiluje o správnou konzistenci stolice (ani tuhou, ani řídkou), umí stolici podle potřeby také zahustit
  • pohlcuje nadbytečnou vodu za vzniku hojivého gelu, blahodárně působícího na sliznice žaludku a střev. Této vlastnosti indického jitrocele se s úspěchem využívá u vředové choroby tlustého střeva a dokonce u Crohnovy nemoci provázené průjmy. Užití psyllia zde musí být velmi pozvolné, nejlépe v množství čtvrt lžičky několikrát denně
  • u průjmů navíc doporučují indičtí odborníci nerozpouštět psyllium v tekutině, nýbrž v jogurtu. Je patrné, že pravidelné užívání obalů semen indického jitrocele má téměř univerzální ozdravující účinek na lidský organizmus.

Autoři článku:
RNDr. Pavel Popov