Katalog

Články

Zázvor lékařský - Zingiber officinale

Zázvor  lékařský - Zingiber officinale

Zázvor lékařský - pravý (Zingiber officinale)

Díky starým Římanům zná evropská kuchyně již po dvě tisíciletí blahodárné účinky zázvoru, který dodává jídlu aroma a současně pozitivně ovlivňuje naše zdraví, a dokonce pomáhá odbourávat tuky.

Zázvor lékařský - pravý (Zingiber officinale) je vytrvalá bylina, která se pěstuje pro dužnaté, hlízovité oddenky, které bývají až deset centimetrů dlouhé. Obsahuje éterické oleje, zázvorovou silici a štiplavě ostrou látku zvanou gingerol. Zázvor pravý roste v tropickém pásmu, zejména v Indii, Číně, Japonsku, ale také na Jamajce, v Brazílii a v západní Africe.
Pro čerstvý zázvor je charakteristická ostrá, kořeněná chuť.

Kandovaný zázvor
Čerstvý zázvor oloupejte, nakrájejte na plátky a vařte asi 30 minut na mírném plameni dokud nezměkne. Vodu slijte a plátky vložte do hrnce se stejným váhovým množstvím cukru a trochou vody. Vařte za stálého míchání, dokud plátky nejsou průsvitné a voda se zcela nevypaří. Nakonec plátky obalte v cukru. - Pokud ho však chcete získat snadněji, stačí jen u nás objednat - zde.........

Léčivé účinky 

  • Účinky zázvoru se využívají zejména při trávicích potížích, při nepříjemných pocitech v žaludku jako je nadýmání a plynatost.
  • Omezuje příznaky nevolnosti a závratí. 
  • Je doporučován při migrénách a bolestech hlavy.
  • Pomáhá při infekcích horních cest dýchacích a nachlazení, uvolňuje ucpaný nos.
  • Výborné jsou zázvorové koupele, napařování i čaj.
  • Zázvor také mírně stimuluje srdeční činnost, mírně snížuje hladinu cholesterolu a krevní tlak. 
  • Zázvor má schopnost snižovat srážlivost krve a proto každý, kdo užívá léky na ředění krve, by se měl raději poradit s lékařem. Pro těhotné ženy nejsou velké
    a pravidelné dávky vhodné. 
  • Pomáhá při nevolnostech způsobených chemoterapii. 
  • Působí jako afrodisiakum.

    Mladé oddenky voní a chutnají jemně, starší jsou naopak ostřejší, vláknitější. Rozdíl v chuti je také mezi čerstvě nastrouhaným a sušeným zázvorem. Sušený je štiplavější.

Využití zázvoru
Zázvor se již mnoho století používá v kuchyni téměř na všech kontinentech. V asijské kuchyni je hned po soli nejčastější potravinářskou přísadou. Sušený je nedílnou součástí různých orientálních směsí koření, z nejznámějších je "kari". Slouží k osvěžení chuti jídel z mořských živočichů a k odlehčení těžkých pokrmů z kachního nebo vepřového masa. Sušený zázvor je přidáván do pekařských a cukrářských výrobků, ale také do marmelád, džemů a čatni.

Jeho ostrá chuť se hodí k mnoha druhům ovoce, jako jsou hrušky, jablka či ananas. Zázvorová šťáva se přidává do polévek a marinád pro udržení hladké konzistence. Výborně ochutí zálivky a saláty. Z oddenků se vyrábí zázvorový olej a esence, které mají své uplatnění v parfumerii. Zázvorové pivo je velice oblíbené ve Velké Británii, zrovna tak tradiční zázvorové víno, prodávané v zelené lahvi. Zázvorový čaj je zase asijskou specialitou. Nakládaný růžový zázvor, zvaný v Japonsku gari, je koření do pokrmů sushi. Japonci používají na strouhání čerstvého zázvoru i speciální náčiní - orosigane.

Doporučujeme

• Vybíráte-li si čerstvý zázvor, nezapomeňte, že známkou čerstvosti je vyšší hmotnost a tuhost dužiny. Vyzrálost posuzujte podle délky oddenku. Vyzrálé oddenky jsou vždy palčivější a vláknitější.

• Sušený zázvor nemá nic společného s chutí zázvoru čerstvého, a proto je v receptech nesmíte zaměnit. Používá se ve sladkých pokrmech, zejména v perníku, sušenkách a nákypech.

Zázvorový čaj
Pokud jste nachlazení, přijdete domů prochladlí nebo si chcete jen pročistit tělo, uvařte si zázvorový čaj. Není to nic složitého. Přibližně pět centimetrů zázvorového kořene odkrojte, oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Zázvor vařte v jednom litru vody asi patnáct minut, nálev sceďte. Přidáním citronové šťávy a medu zmírníte štiplavou chuť zázvorového čaje. Pijte ještě teplé.

Ale nemusíte ani v prodejnách hledat zázvorový kořen a čaj si vařit z něho.  V našem e-shopu dostanete nejen zahřívací čaj se zázvorem, ale i zázvorový čaj s medem a citrónem. Kromě toho si můžete ale vychutnat zázvor i v zázvorovém sirupu . Neopoměňte si ale u každého z těchto nabízených produktů přečíst ještě další zajímavosti o účincích zázvoru.
 

Důležitost vlákniny v naší stravě!

 

 

 

 

 

Vláknina je významná složka potravy, která je sama obtížně stravitelná. Existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.

Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a v trávicím traktu fermentuje, proto může být zdrojem energie.Reguluje trávení tuků a sacharidů, váže na sebe vodu a tím nabývá na objemu. To vede k pocitu nasycení. Z větší části je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu, působí tedy jako tzv. prebiotikum.

Nerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje, není zdrojem energie. Zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Zejména příznivě se uplatní v tlustém střevě, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, které vznikly při trávení. Ty pak snadněji opouštějí trávicí trakt, který je tak po kratší dobu vystaven styku s potenciálně nebezpečnými látkami.

Buďte vždy elegantní !

Ekologické tašky Envirosax

Hlavní myšlenkou a smyslem výroby těchto krásných ekologických tašek je snížit množství vyprodukovaného odpadu a tím snížit ekologické zatížení naší planety.

Navíc se tyto tašky jednoduše sbalí do malého balíčku, takže je můžete mít kdykoliv u sebe, nikdy vás nepřekvapí nákup a v supermarketu si nebudete muset brát igelitovou tašku.

Rozhodnete-li se používat tašku Envirosax, je to určitě krok správným směrem.  Budete se tak podílet na ochraně krajiny kolem nás.

Himalájské ajurvédské bylinné čaje

Himalájským bylinám se již po celá staletí připisuje léčivá moc při mnoha zdravotních potížích. Jsou základem tradičního ajurvédského lékařství, které je používá v nejrůznějších kombinacích. Himalájské ajurvédské bylinné čaje jsou jedinečnou kombinací těchto staletími prověřených bylin a jejich léčivých účinků. Výrazně přispívají k obnovení tělesných a duševních sil - harmonizují tělesné funkce, podporují látkovou výměnu, přispívají k lepšímu trávení i vyměšování a regenerují tělesné tkáně. Jejich specifické účinky při pravidelném používání příznivě působí na náš celkový zdravotní stav.

Zdravá sůl

Bez soli není života. A přesto je konzumace soli v dnešní době zdraví velice škodlivá. Tento rozpor vzniká tím, že současná tzv. kuchyňská sůl má s prapůvodní solí jen velmi málo společného. Dnešní kuchyňská sůl (dále jen kuchyňská sůl) je téměř výlučně NaCl.

Přírodní krystalická himálajská sůl je mnohem více než jen NaCl: „skládá se nejen ze dvou, ale ze všech přírodních prvků“. Jsou to přesně ty přírodní prvky, z kterých se skládá naše tělo a z kterých kdysi vznikl náš život v praoceáně.

Probiotika jako prevence i lék

S probiotiky vytvoříte ideální střevní mikrofloru, která je důležitá nejen pro dobrou funkci trávicího ústrojí, ale i pro posílení imunity. Zvolte Lactomax či Acidotikum pro správnou funkci tenkého i tlustého střeva (normalizaci konzistence stolice - ochranu proti průjmu, pomoc při zácpě).

Probiotika jsou nezbytná pro obnovení správné mikroflory po užívání antibiotik, hormonů a při střevních zánětech - zničí škodlivé bakterie. Jsou důležitou prevencí vzniku žaludečních vředů či rakoviny střev.