Katalog

Články

Guarana - Paullinie nápojná

Guarana - Paullinie nápojná
Paullinia cupana Hunth ex H.B.K.
- byla pojmenována na počest dánského botanika s. Paulliho (+1680)
- patří do čeledi mýdelníkovitých (Sapindaceae)
 
Guarana (čti gwaranaa) je tropická jihoamerická rostlina, domácí v horním povodí Amazonky a Orinoka. Domorodí (indiánští) obyvatelé Brazílie z horních částí amazonského deštného pralesa ji vždy uctívali jako všelék. Používali ji jako posilující prostředek (k dodání energie, ke zvýšení fyzické síly, na rychlé překonání únavy a vyčerpanosti, k udržení koncentrace během dlouhé zátěže, k rychlejšímu překonání slabosti po nemoci), ale i k omezení pocitu hladu a k bystření mysli. 
 
Dnes se pěstuje podobně jako vinná réva (hlavně v Jižní americe, v Brazílii).
Guarana je stálozelený popínavý keř - liána, tenké větve dorůstají až do výšky 10 m. Má bílé drobné květy seskupené do hroznů, z nichž se vytváří plody (třípouzdré tobolky), kterých je v hroznech až 80. Jsou červeně zbarvené a mají velikost vlašského ořechu. Z jedné rostliny se při sklizni získají v průměru až 4 kg plodů. Semena v těchto plodech jsou kulovitá, černohnědá, velikosti lískového oříšku. Obsahují značné množství kofeinu (guaraninu), podle různých pramenů 4 - 8 %, což je 3 x více než u kávových zrn. Guarana je na kofein nejbohatší droga v celé rostlinné říši. - Obsahuje i velké množství tříslovin katechinového typu (10 % i více), theobromin, theofylin, adenin, červené barvivo a stopy dalších purinových derivátů, saponiny, pryskyřici, dextrin, vitamíny C, PP, B1, B2, škrob, tuk, bílkoviny a další biologicky aktivní látky.
Kofein je v guaraně vázaný na třísloviny a další látky, takže jeho účinky jsou pro lidský organismus příznivější než u kofeinu v kávě. Stimulační účinky nastupují pomaleji a vydrží mnohem déle. Na rozdíl od kávy nezpůsobuje překyselení žaludku ani bušení srdce, nedráždí žaludeční sliznici a nezpůsobuje tzv. "pálení žáhy".
 
Plody se sklízejí zcela zralé, otevřené. Při zpracování se plod namočí, aby se oddělilo dužnaté osemení. Semena se potom promyjí, usuší, opraží a umelou na prášek. Tato moučka se pak prohněte s vodou (případně s kakaem a maniokem) a zpracuje na tmavé husté těsto, ze kterého se tvoří matně lesklé tyčinky, kuličky nebo válečky. Po vysušení na slunci se uloží do speciální místnosti, kde se suší nebo udí. Připravené ke konzumaci jsou tyto tyčinky po dvou až třech měsících. Připomínají čokoládu, mají hořkou chuť s nasládlou pachutí a částečně kakaovým aroma. - Tato tradiční pasta guarana se používá po různé další úpravě jako pochutina i lék. Moderní průmyslové zpracování masy je lisování do tablet nebo výroba koncentrátů. Masa guarany se pod názvy bom nebo poca exportuje do zahraničí. Je na seznamu strategicky významných plodů třetího tisíciletí sledovaných a kontrolovaných státem. Poptávka daleko přesahuje nabídku. Brazílie je jediným producentem guarany na světě.
 
Brazilští indiáni už po staletí připravují z prášku guanary spařením vroucí vodou nebo mlékem osvěžující nápoj podobný kávě. Údajně je to nápoj tak vydatný, že jeden šálek jim stačí na celý den, aniž by konzumovali cokoliv jiného. V podobě pasty (tyčinek, kuliček), se může žvýkat nebo přidávat do ovocných alkoholických i nealkoholických nápojů. Guaraně se přičítá i zásluha na dlouhověkosti obyvatel v oblasti jejího výskytu. Životní podmínky v amazonském pralese, nelidské podnebí uprostřed bažin a stav podvýživy neodpovídají dosahovanému věku indiánů.
Vědecký svět začíná chápat význam plodů guarany pro člověka: je významným přírodním zdrojem energie, který je bez vedlejších účinků, spaluje nadbytečné tuky, působí blahodárně na centrální nervový a svalový systém a při pravidelném užívání jsou guaraně přisuzovány omlazující účinky.
 
Guanaru bychom mohli nazvat "elixírem života", "životabudičem" nebo "kávou pro pacienty se žaludečními problémy". Působí blahodárně v mnoha směrech.
  • Odstraňuje únavu a pocit vyčerpanosti, sportovcům zvyšuje tělesnou odolnost a vytrvalost, působí pozitivně na nervový a svalový systém a předchází psychické a fyzické únavě. Oddálí potřebu spánku. (Upozorňujeme obzvláště řidiče, že únava se nedá překonávat do nekonečna - člověk sice stále bdí, ale reakce má už značně zpožděné. Při předávkování se může bdělá soustředěnost změnit v předrážděnost a chaotickou nesoustředěnost, krátkodobé přecenění svých sil a nakonec v nepřekonatelnou únavu.)
  • Urychluje rekonvalescenci (celkově posiluje organismus).
  • Stimuluje mozkovou činnost, zlepšuje schopnost koncentrace, zvyšuje duševní bdělost, zbystřuje vnímání, rozvíjí tvůrčí schopnost. - Je vhodná při výkonu jakékoliv činnosti vyžadující koncentraci. Pomáhá při zvládání zátěžových situací a je určena všem, kteří bojují s únavou a potřebují vzpružit (studenti před zkouškami, lidé pracující na směny, manažéři, řidiči na dlouhých cestách ....).
  • Podporuje činnost srdce, zlepšuje krevní oběh. Je preventivním prostředkem proti arterioskleróze. Má antioxidační účinky. Brání usazování cholesterolu. Zpomaluje předčasné stárnutí, prodlužuje život.
  • Udržuje pleť bez vrásek.
  • Blahodárně působí i při depresích.
  • Pomáhá při poruchách trávení - zvyšuje peristaltiku střev. Navozuje pocit sytosti, potlačuje chuť k jídlu a tím pomáhá snižovat nadváhu, přispívá i ke spalování nadbytečných tuků. Díky svému obsahu tříslovin je dobrá i k mírnění průjmů (indiáni ji používali i při úplavici).
  • Má výrazně močopudné účinky. (Odborníci ji nedoporučují ženám, které málo pijí, zejména těm, které jsou v přechodu. Diuretické účinky mohou zhoršit hospodaření s vápníkem, což zvyšuje riziko řídnutí kostí. Předcházet tomuto negativnímu účinku guarany lze jen dostatečným přísunem dalších tekutin.)
  • Při pravidelném užívání výrazně zlepšuje potenci, používá se jako sexuální tonikum. Udržuje plodnost do vysokého věku.
  • Guanara má vliv i na odstranění negativních účinků po požití alkoholu - odbourává příznaky kocoviny.
  • Uvolňuje ze svalů kyselinu mléčnou a tím zmírňuje bolest. Zrychluje i účinek léků při bolestech zubů, hlavy či kloubů, sama má mírně analgetické účinky. Podle některých odborníků může být výborným lékem proti migréně. (Na více příkladech bylo prokázáno, že často působí i tam, kde syntetické přípravky na bázi kofeinu vůbec nezabírají.)
  • Výrazně zesiluje účinnost acylpyrinu a vitamínu C (tato neobvyklá kombinace se doporučuje, jakmile se o nás pokouší nachlazení nebo chřipka).
Účinky guarany se zvyšují, pokud se smíchá s citronem (životabudič "káva + citron" je známý).
Z guarany se vyrábí vynikající osvěžující limonády, které tvoří v Brazílii více než 50 % všech osvěžujících nealkoholických nápojů, dále jsou to energetické guaranové nápoje, sirupy a balzámy. Guarana je značně oblíbená v prášku a v tobolkách a to buď 100% čistá nebo s příměsí jiných bylin z Amazonie, které cíleně zvyšují účinek guarany nebo ho směřují cíleně na určitou oblast požadované stimulace, např. na centrální nervový systém, svalový aparát, zvýšení výkonu vytrvalosti nebo jako afrodiziakum atd. Obliba těchto nápojů stoupá pro jejich rychlejší účinek oproti práškové nebo tabletové formě.
 
V nabídce našeho sortimentu najdete bylinné kapky "Guarana" v sekci bylinné tinktury a kúry. (V této podobě je guarana vždy snadno přístupná.)

Důležitost vlákniny v naší stravě!

 

 

 

 

 

Vláknina je významná složka potravy, která je sama obtížně stravitelná. Existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.

Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a v trávicím traktu fermentuje, proto může být zdrojem energie.Reguluje trávení tuků a sacharidů, váže na sebe vodu a tím nabývá na objemu. To vede k pocitu nasycení. Z větší části je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu, působí tedy jako tzv. prebiotikum.

Nerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje, není zdrojem energie. Zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Zejména příznivě se uplatní v tlustém střevě, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, které vznikly při trávení. Ty pak snadněji opouštějí trávicí trakt, který je tak po kratší dobu vystaven styku s potenciálně nebezpečnými látkami.

Buďte vždy elegantní !

Ekologické tašky Envirosax

Hlavní myšlenkou a smyslem výroby těchto krásných ekologických tašek je snížit množství vyprodukovaného odpadu a tím snížit ekologické zatížení naší planety.

Navíc se tyto tašky jednoduše sbalí do malého balíčku, takže je můžete mít kdykoliv u sebe, nikdy vás nepřekvapí nákup a v supermarketu si nebudete muset brát igelitovou tašku.

Rozhodnete-li se používat tašku Envirosax, je to určitě krok správným směrem.  Budete se tak podílet na ochraně krajiny kolem nás.

Himalájské ajurvédské bylinné čaje

Himalájským bylinám se již po celá staletí připisuje léčivá moc při mnoha zdravotních potížích. Jsou základem tradičního ajurvédského lékařství, které je používá v nejrůznějších kombinacích. Himalájské ajurvédské bylinné čaje jsou jedinečnou kombinací těchto staletími prověřených bylin a jejich léčivých účinků. Výrazně přispívají k obnovení tělesných a duševních sil - harmonizují tělesné funkce, podporují látkovou výměnu, přispívají k lepšímu trávení i vyměšování a regenerují tělesné tkáně. Jejich specifické účinky při pravidelném používání příznivě působí na náš celkový zdravotní stav.

Zdravá sůl

Bez soli není života. A přesto je konzumace soli v dnešní době zdraví velice škodlivá. Tento rozpor vzniká tím, že současná tzv. kuchyňská sůl má s prapůvodní solí jen velmi málo společného. Dnešní kuchyňská sůl (dále jen kuchyňská sůl) je téměř výlučně NaCl.

Přírodní krystalická himálajská sůl je mnohem více než jen NaCl: „skládá se nejen ze dvou, ale ze všech přírodních prvků“. Jsou to přesně ty přírodní prvky, z kterých se skládá naše tělo a z kterých kdysi vznikl náš život v praoceáně.

Probiotika jako prevence i lék

S probiotiky vytvoříte ideální střevní mikrofloru, která je důležitá nejen pro dobrou funkci trávicího ústrojí, ale i pro posílení imunity. Zvolte Lactomax či Acidotikum pro správnou funkci tenkého i tlustého střeva (normalizaci konzistence stolice - ochranu proti průjmu, pomoc při zácpě).

Probiotika jsou nezbytná pro obnovení správné mikroflory po užívání antibiotik, hormonů a při střevních zánětech - zničí škodlivé bakterie. Jsou důležitou prevencí vzniku žaludečních vředů či rakoviny střev.