Katalog

Články

Jmelí bílé

Jmelí bílé (Viscum album)

Jmelí bílé se používá pro snížení krevního tlaku, k mírnění příznaků sklerózy a v tradičním léčitelství se mu přisuzuje protirakovinový účinek. Terapeuticky účinné látky jmelí jsou lecitiny, histaminy, cholin, saponiny, flavonoidy, fenolkarbonové kyseliny a lignany. Drogou jmelí je usušená nať.

Jmelí

  • snižuje krevní tlak (rozšiřuje cévy)
  • má sedativní vliv na srdeční činnost
  • působí močopudně
  • tlumí bolesti hlavy či pocity návalů krve do hlavy (zejména v klimaktériu)
  • pomáhá při závratích
  • zastavuje krvácení
  • reguluje vylučování žluči a činnost slinivky
  • užívá se při hypertyreóze (zvýšené činnosti štítné žlázy)
  • při křečových žilách nebo bércových vředech se doporučují koupele nohou
  • prospívá při léčbě nočního pomočování dospělých a při bílém výtoku
  • pomáhá i při některých formách senné rýmy (v tomto případě se přidávají k pitné kůře výplachy nosu mírně osoleným macerátem z jmelí nebo se šňupe usušená droga)
  • jako podpůrného prostředku se jej užívá při léčbě rakoviny.

Použití: Čaj ze jmelí se užívá k vyrovnávání krevního oběhu u osob se sklony k vyššímu tlaku a pro mírnění příznaků sklerózy. Jmelový čaj působí jako lék při závratích a bolestech hlavy.

Vzhledem k tomu, že některé účinné látky obsažené ve jmelí se varem rozkládají, podává se droga nejčastěji ve formě macerátu (jmelí se v množství asi 8 g na 1/2 l vody luhuje ve studené vodě nejméně 4 hodiny, podává se pak 2x až 3x denně) nebo tinktury (20 až 40 kapek, 2x až 3x denně) nebo se užívá jemně pomletá usušená droga v jednotlivé dávce do 1 g, denně pak max. 5 g.

Jmelí bílé je vidličnatě větvený keřík dorůstající výšky 60 cm. Listy jmelí mají podlouhle vejčitý až kopinatý tvar a jsou typicky kožovité. Květy jmelí jsou drobné a nevýrazné se čtyřčetným okvětím. Plodem je nepravá bobule velikosti hrachu a bělavé barvy.

Výskyt: Jmelí bílé najdeme na listnatých a jehličnatých stromech v Evropě a v Asii.
Doba sběru: Jmelí lze sbírat od října do prosince.

Důležitost vlákniny v naší stravě!

 

 

 

 

 

Vláknina je významná složka potravy, která je sama obtížně stravitelná. Existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.

Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a v trávicím traktu fermentuje, proto může být zdrojem energie.Reguluje trávení tuků a sacharidů, váže na sebe vodu a tím nabývá na objemu. To vede k pocitu nasycení. Z větší části je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu, působí tedy jako tzv. prebiotikum.

Nerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje, není zdrojem energie. Zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Zejména příznivě se uplatní v tlustém střevě, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, které vznikly při trávení. Ty pak snadněji opouštějí trávicí trakt, který je tak po kratší dobu vystaven styku s potenciálně nebezpečnými látkami.

Buďte vždy elegantní !

Ekologické tašky Envirosax

Hlavní myšlenkou a smyslem výroby těchto krásných ekologických tašek je snížit množství vyprodukovaného odpadu a tím snížit ekologické zatížení naší planety.

Navíc se tyto tašky jednoduše sbalí do malého balíčku, takže je můžete mít kdykoliv u sebe, nikdy vás nepřekvapí nákup a v supermarketu si nebudete muset brát igelitovou tašku.

Rozhodnete-li se používat tašku Envirosax, je to určitě krok správným směrem.  Budete se tak podílet na ochraně krajiny kolem nás.

Himalájské ajurvédské bylinné čaje

Himalájským bylinám se již po celá staletí připisuje léčivá moc při mnoha zdravotních potížích. Jsou základem tradičního ajurvédského lékařství, které je používá v nejrůznějších kombinacích. Himalájské ajurvédské bylinné čaje jsou jedinečnou kombinací těchto staletími prověřených bylin a jejich léčivých účinků. Výrazně přispívají k obnovení tělesných a duševních sil - harmonizují tělesné funkce, podporují látkovou výměnu, přispívají k lepšímu trávení i vyměšování a regenerují tělesné tkáně. Jejich specifické účinky při pravidelném používání příznivě působí na náš celkový zdravotní stav.

Zdravá sůl

Bez soli není života. A přesto je konzumace soli v dnešní době zdraví velice škodlivá. Tento rozpor vzniká tím, že současná tzv. kuchyňská sůl má s prapůvodní solí jen velmi málo společného. Dnešní kuchyňská sůl (dále jen kuchyňská sůl) je téměř výlučně NaCl.

Přírodní krystalická himálajská sůl je mnohem více než jen NaCl: „skládá se nejen ze dvou, ale ze všech přírodních prvků“. Jsou to přesně ty přírodní prvky, z kterých se skládá naše tělo a z kterých kdysi vznikl náš život v praoceáně.

Probiotika jako prevence i lék

S probiotiky vytvoříte ideální střevní mikrofloru, která je důležitá nejen pro dobrou funkci trávicího ústrojí, ale i pro posílení imunity. Zvolte Lactomax či Acidotikum pro správnou funkci tenkého i tlustého střeva (normalizaci konzistence stolice - ochranu proti průjmu, pomoc při zácpě).

Probiotika jsou nezbytná pro obnovení správné mikroflory po užívání antibiotik, hormonů a při střevních zánětech - zničí škodlivé bakterie. Jsou důležitou prevencí vzniku žaludečních vředů či rakoviny střev.