Katalog

Články

Maca - čistá přírodní energie

Maca - čistá přírodní energie
Řeřicha peruánská - Lepidium meyenii

Maka je dvouletá bylina z čeledi brukvovitých (brassicaceae), pocházející z And centrální části Peru, kde roste ve výškách 4 000 – 5 000 m nad mořem. Vytváří podzemní bulvu, která slouží již tisíce let obyvatelům And jako významná součást potravy.

Traduje se, že v dobách největšího rozkvětu říše Inků konzumovali válečníci maku před válečnými taženími, aby se zvýšila jejich síla a udatnost. Po dobytí města však bylo její konzumování zakázáno, aby byly ochráněny ženy poražených nepřátel před zvýšenou sexuální aktivitou vítězů. První setkání Evropanů s makou je zaznamenáno z roku 1549, kdy Juan Tello de Soto Mayor přijal od domorodců maku jako cenný dar. Z té doby též pochází zmínka o použití maky jako platidla. Větší pozornosti se jí dostalo, když Španělé začali pronikat do vyšších nadmořských výšek a koně začali umírat a trpět různými nemocemi. Tehdy se jim dostalo od místních obyvatel rady krmit koně makou a zaznamenali výrazné výkonnostní a zdravotní zlepšení zvířat. Ovšem používání maky jako potraviny se více mezi kolonizátory nerozšířilo.

Podívejme se na tradiční užití v peruánské lidové medicíně. Z čerstvé nebo sušené bulvy se připravuje kaše, džem nebo koktejl. Nachází uplatnění při léčbě neplodnosti a to jak mužské i ženské, při menstruačních poruchách, tuberkulóze, chudokrevnosti, rakovině žaludku a jako významný imunostimulační prostředek. Farmaceutické léčebné množství se udává v rozmezí 1 až 4 čajové lžičky denně sušeného kořene při pravidelném užívání.

V posledních několika letech se mace dostává velké pozornosti amerických a evropských farmaceutických firem. Sušený prášek nebo gelatizovaná maka je dodávána většinou v malých kapslích jako zázračné afrodisiakum a vitalizér.

Uvádíme zde ukázkou výsledky jedné z mnoha publikovaných studií:

Byl vybrán zkušební vzorek mužů ve věku 20 - 40 let. Sledovaní muži byli rozděleni do skupin dostávajících maku a placebo v souladu s přijatou léčbou. Zkouška se uskutečnila v období od prosince 2000 do května 2001 pod patronací peruánské University Cayetano Heredia, fakulty přírodovědecké, filosofické a Institutu pro výzkum vysočin ( vysokých hor). Šéfem výzkumu byl Dr. Gustavo Gonzáles, dále spolupracovali Amanda Cordova, Arturo Chung, Arturo Villena, Carmen Goňez, Karla Vega, Julio Rubio, Manuel Gasco, Carla Gonzáles, Sharon Castillo a Diana Garayar.

Hemodynamické (krevní) aspekty

- léčba pomocí maky příznivě ovlivňuje snížení diastolického arteriálního tlaku
- maka nezpůsobuje změny srdeční frekvence ani okysličování krve
- v průběhu testu nebyl ovlivněn hematokrit, přičemž nebyl vyloučen antianemický efekt

Nutriční (výživové) aspekty

- maka působí významně jako energizér
- energizační efekt může být zapřičiněn zvyšováním hladiny hormonů v séru (v důsledku podání maky)
- maka potenciovala energii využitím energetických reserv v tukové tkáni organismu
- maka nezvyšovala hladinu jodu v moči
- maka výrazně posilovala růst svalové hmoty

Duševní stav
- maka zlepšovala duševní stav (schopnost soustředění, koncentrace atd....) u mužů
- vlivem léčby makou se velkým dílem zvyšuje hladina vylučování DHEA (matečný hormon)

Pocity úzkosti
- placebo snížilo pocit úzkosti
- želatinované tablety maky snížily výrazně pocity úzkosti po dvou týdnech od počátku podávání maky

Stres
- léčba makou redukuje nevyváženost myšlení, výrazně podporuje odolnost vůči stresu
- maka celkově snížila stres

Sexuální a reprodukční funkce
- maka zvýšila úroveň sexuální touhy
- podávání maky neovlivnilo hladiny HL úrovní
- podávání maky zvýšilo plodnost u mužů, množství, pohyb a rychlost spermatu a rychlost spermatozoidů

ZÁVĚR:
Maca andina (Lepidium meyenii Walp, l. peruvianum)
  • zlepšuje duševní stav
  • snižuje pocity úzkosti
  • snižuje stres
  • zlepšuje odolnost vůči stresu
  • zvyšuje hladinu adrenálního androgenu (mužský pohlavní hormon)
  • zvyšuje sexuální touhu (libido)
  • zlepšuje erekci
  • zvyšuje počet a pohyblivost spermií
Kontraindikace:
- nejsou popisovány

Vedlejší účinky:
- nejsou popisovány

Důležitost vlákniny v naší stravě!

 

 

 

 

 

Vláknina je významná složka potravy, která je sama obtížně stravitelná. Existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.

Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a v trávicím traktu fermentuje, proto může být zdrojem energie.Reguluje trávení tuků a sacharidů, váže na sebe vodu a tím nabývá na objemu. To vede k pocitu nasycení. Z větší části je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu, působí tedy jako tzv. prebiotikum.

Nerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje, není zdrojem energie. Zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Zejména příznivě se uplatní v tlustém střevě, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, které vznikly při trávení. Ty pak snadněji opouštějí trávicí trakt, který je tak po kratší dobu vystaven styku s potenciálně nebezpečnými látkami.

Buďte vždy elegantní !

Ekologické tašky Envirosax

Hlavní myšlenkou a smyslem výroby těchto krásných ekologických tašek je snížit množství vyprodukovaného odpadu a tím snížit ekologické zatížení naší planety.

Navíc se tyto tašky jednoduše sbalí do malého balíčku, takže je můžete mít kdykoliv u sebe, nikdy vás nepřekvapí nákup a v supermarketu si nebudete muset brát igelitovou tašku.

Rozhodnete-li se používat tašku Envirosax, je to určitě krok správným směrem.  Budete se tak podílet na ochraně krajiny kolem nás.

Himalájské ajurvédské bylinné čaje

Himalájským bylinám se již po celá staletí připisuje léčivá moc při mnoha zdravotních potížích. Jsou základem tradičního ajurvédského lékařství, které je používá v nejrůznějších kombinacích. Himalájské ajurvédské bylinné čaje jsou jedinečnou kombinací těchto staletími prověřených bylin a jejich léčivých účinků. Výrazně přispívají k obnovení tělesných a duševních sil - harmonizují tělesné funkce, podporují látkovou výměnu, přispívají k lepšímu trávení i vyměšování a regenerují tělesné tkáně. Jejich specifické účinky při pravidelném používání příznivě působí na náš celkový zdravotní stav.

Zdravá sůl

Bez soli není života. A přesto je konzumace soli v dnešní době zdraví velice škodlivá. Tento rozpor vzniká tím, že současná tzv. kuchyňská sůl má s prapůvodní solí jen velmi málo společného. Dnešní kuchyňská sůl (dále jen kuchyňská sůl) je téměř výlučně NaCl.

Přírodní krystalická himálajská sůl je mnohem více než jen NaCl: „skládá se nejen ze dvou, ale ze všech přírodních prvků“. Jsou to přesně ty přírodní prvky, z kterých se skládá naše tělo a z kterých kdysi vznikl náš život v praoceáně.

Probiotika jako prevence i lék

S probiotiky vytvoříte ideální střevní mikrofloru, která je důležitá nejen pro dobrou funkci trávicího ústrojí, ale i pro posílení imunity. Zvolte Lactomax či Acidotikum pro správnou funkci tenkého i tlustého střeva (normalizaci konzistence stolice - ochranu proti průjmu, pomoc při zácpě).

Probiotika jsou nezbytná pro obnovení správné mikroflory po užívání antibiotik, hormonů a při střevních zánětech - zničí škodlivé bakterie. Jsou důležitou prevencí vzniku žaludečních vředů či rakoviny střev.