Katalog

Články

Matcha tea a účinky

Co je matcha?

Matcha je mletý zelený čaj

Matcha jsou ty nejkvalitnější lístky japonského zeleného čaje rozemleté na prášek. Listy se nejprve suší a potom melou na pomalu se otáčejících kamenných mlýnech. Díky tomuto zvlášť šetrnému zpracování si matcha zachovává všechny účinné látky typické pro zelený čaj jako jsou vitamíny, antioxidanty, minerály a vláknina. Má jasnou svěží chuť i vůni. Na rozdíl od běžných čajů, u kterých se nejvýživnější čajové listy vyhazují, se zelený čaj matcha smíchá s vodou a celý se konzumuje. Takto „sníme“ čajové listy, nepijeme jen výluh, a tím zkonzumujeme 10 až 15krát více živin, které se vyskytují se v běžných zelených čajích.

 

Způsob zpracování

Zhruba 20 dní před sklizní jsou čajové plantáže zastíněny sítěmi, které eliminují až 90 % přirozeného světla. Pěstování v polostínu se velmi blíží podmínkám, ve kterých rostl divoký čajovník. Čajové keříky kompenzují ztrátu světla zvýšením obsahu chlorofylu v listech. Pouze nejlepší ručně sbírané čajové listy se pak spaří, usuší a nařežou, aby se odstranily žilky a stonky. Takto zpracovaný čaj se nazývá tencha.

Čajové listy se namelou na žulových mlecích kamenech, přičemž na jednom mlecím kameni se získá zhruba 40g matchy za hodinu. Každý krok výrobního procesu je pečlivě monitorován a dokumentován. Provádějí se také interní laboratorní kontroly, aby se zajistilo, že konečný produkt před expedicí splňuje přísné normy.


Základní surovinou jsou lístky sbírané během prvních sběrů na jaře (přelom dubna a května), jde tak o nejčerstvější a nejkvalitnější čaj. Je zde rozdíl mezi výběrovou matchou, kterou konzumujeme čistě jako lahodný nápoj bez přidání čehokoliv kromě vody, a běžnými práškovými čaji, které využíváme spíše jako přísady do jídel či nápojů.

Tři elementy odlišují matchu
od běžných práškových zelených čajů:

    Chuť: Matcha je sladká a jemná, s pouhým náznakem svíravosti. Sladkost je způsobena přirozeně se vyskytujícími L-theaninovými aminokyselinami a rostlinnou vlákninou.
    Barva: Matcha je smaragdově zelená.
    Nutriční profil: Díky vysoké koncentraci L-theaninových aminokyselin dodává matcha většině uživatelů jemnou energetickou „vzpruhu“ trvající 3 až 6 hodin.


  • BIO Matcha Tea Harmony je určené především pro gastronomická zařízení, domácnosti a obchody. Díky vysoké kvalitě čaje Matcha a atraktivnímu vzhledu je balení BIO Matcha Tea Harmony nejoblíbenější.
  • Balení: 30x2gr
  • Cena : 349 Kč
  • skladem
detail
  • Konzumace BIO Ovesné kaše s Matcha Tea je vhodná nejen ráno k snídani, jak je většina z nás zvyklá, ale také před jakoukoli fyzickou zátěží. Obsahuje širokou škálu minerálních látek, doplňuje zejména málo se vyskytující křemík.
  • Balení: 240 g
  • Cena : 145 Kč
  • skladem
detail
  • Vyživující olejové sérum s vysoce hydratačním účinkem a anti-age efektem, vyhlazuje a ošetřuje pokožku. Díky vysokému obsahu vitaminu E pomáhá pokožku zbavovat volných radikálů a přirozeně ji před nimi chránit.  
Doporučujeme
  • Balení: 50ml
  • Cena : 399 Kč
  • skladem
detail
  • Díky balení Matcha Charger máte all in one. Praktický tubus obsahuje šejkr a 15 porcí čaje Matcha. Ideální balení na cesty nebo pro někoho, kdo chce s pitím čaje Matcha začít. 
  • Balení: 1
  • Cena : 299 Kč
  • skladem
detail
  • Praktický šroubovací šejkr pro přípravu Matcha Tea. Ideální pro přípravu teplých a studených Matcha Tea nápojů.
  • Balení:
  • Cena : 99 Kč
  • skladem
detail

Důležitost vlákniny v naší stravě!

 

 

 

 

 

Vláknina je významná složka potravy, která je sama obtížně stravitelná. Existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.

Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a v trávicím traktu fermentuje, proto může být zdrojem energie.Reguluje trávení tuků a sacharidů, váže na sebe vodu a tím nabývá na objemu. To vede k pocitu nasycení. Z větší části je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu, působí tedy jako tzv. prebiotikum.

Nerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje, není zdrojem energie. Zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Zejména příznivě se uplatní v tlustém střevě, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, které vznikly při trávení. Ty pak snadněji opouštějí trávicí trakt, který je tak po kratší dobu vystaven styku s potenciálně nebezpečnými látkami.

Buďte vždy elegantní !

Ekologické tašky Envirosax

Hlavní myšlenkou a smyslem výroby těchto krásných ekologických tašek je snížit množství vyprodukovaného odpadu a tím snížit ekologické zatížení naší planety.

Navíc se tyto tašky jednoduše sbalí do malého balíčku, takže je můžete mít kdykoliv u sebe, nikdy vás nepřekvapí nákup a v supermarketu si nebudete muset brát igelitovou tašku.

Rozhodnete-li se používat tašku Envirosax, je to určitě krok správným směrem.  Budete se tak podílet na ochraně krajiny kolem nás.

Himalájské ajurvédské bylinné čaje

Himalájským bylinám se již po celá staletí připisuje léčivá moc při mnoha zdravotních potížích. Jsou základem tradičního ajurvédského lékařství, které je používá v nejrůznějších kombinacích. Himalájské ajurvédské bylinné čaje jsou jedinečnou kombinací těchto staletími prověřených bylin a jejich léčivých účinků. Výrazně přispívají k obnovení tělesných a duševních sil - harmonizují tělesné funkce, podporují látkovou výměnu, přispívají k lepšímu trávení i vyměšování a regenerují tělesné tkáně. Jejich specifické účinky při pravidelném používání příznivě působí na náš celkový zdravotní stav.

Zdravá sůl

Bez soli není života. A přesto je konzumace soli v dnešní době zdraví velice škodlivá. Tento rozpor vzniká tím, že současná tzv. kuchyňská sůl má s prapůvodní solí jen velmi málo společného. Dnešní kuchyňská sůl (dále jen kuchyňská sůl) je téměř výlučně NaCl.

Přírodní krystalická himálajská sůl je mnohem více než jen NaCl: „skládá se nejen ze dvou, ale ze všech přírodních prvků“. Jsou to přesně ty přírodní prvky, z kterých se skládá naše tělo a z kterých kdysi vznikl náš život v praoceáně.

Probiotika jako prevence i lék

S probiotiky vytvoříte ideální střevní mikrofloru, která je důležitá nejen pro dobrou funkci trávicího ústrojí, ale i pro posílení imunity. Zvolte Lactomax či Acidotikum pro správnou funkci tenkého i tlustého střeva (normalizaci konzistence stolice - ochranu proti průjmu, pomoc při zácpě).

Probiotika jsou nezbytná pro obnovení správné mikroflory po užívání antibiotik, hormonů a při střevních zánětech - zničí škodlivé bakterie. Jsou důležitou prevencí vzniku žaludečních vředů či rakoviny střev.