Legenda praví, že národ Guarani, domorodý kmen z paraguayského deštného pralesa, dostal od svého boha Pa´i Shuma velký dar. Rozdělil se s nimi o tajemství deštného pralesa, které spočívalo v umění sklizně a přípravy "nápoje bohů" z lístků a stonků yerby maté neboli cesmíny paraguayské. - Mate se stalo kulturním a léčebným nápojem celé oblasti Jižní Ameriky od Amazonky na jih. S maté se den začíná, pije se během dne, pije se i večer. Získává se ze stále zeleného stromu Cesmíny paraguayské, která dorůstá až do výšky 15 metrů. Maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Obsahuje kofein, který v kombinaci s ostatním látkami povzbuzuje výrazněji než při konzumaci kávy nebo čaje. Dále obsahuje více než 20 aminokyselin, vitamíny B1, B2 a C. Zastoupeny jsou také minerální látky jako jsou magnézium, mangan, vápník, železo a fosfor. V kombinaci s citronem je velice osvěžujícím lahodným nápojem bohatým na vitamíny.
-
zvyšuje a posiluje imunitu
-
v období rakonvalescence urychluje dobu léčby
-
pomáhá při detoxikaci organizmu, vyplavuje škodliviny z těla
-
uklidňuje nervovou soustavu
-
snižuje krevní tlak, uvolňuje cévy
-
upravuje chuť k jídlu, upravuje trávení
-
pomáhá při zácpě, slouží k úpravě a pravidelnosti
-
léčí nespavost, zlepšuje spánek
-
má pozitivní vliv na činnost mozku, přičemž nezatěžuje srdce, zlepšuje paměť, zbystřuje úsudek
-
doplňuje energii, způsobuje vyšší aktivitu
-
napomáhá odbourávat tukové vrstvy v těle
-
působí močopudně
-
podporuje trávení
-
upravuje hladinu cukru v krvi
-
upravuje hladinu cholesterolu v krvi
-
působí proti alergickým reakcím , při senné rýmě
-
zabraňuje vytváření kyseliny mléčné a tím únavě, pomáhá při stresu a zátěži
-
je velkým přírodním zdrojem živin (vitamíny, minerály, cholin, inozitol, antioxidant, aminokyseliny)
Příprava: 1 čajovou lžičku směsi přelijeme 1/4 l vroucí vody, ponecháme 3 - 5 minut, poté scedíme - pro využití účinných látek se doporučuje: až 2 lžičky čaje zalít, ponechat 5 - 10 minut vyluhovat, popř. necedit a pít bombillou, tj. kovovým brčkem, na jehož konci je sítko. V případě krátkého vyluhování je užitečné zalít 1 x použitou bylinu opakovaně a nechat delší dobu vyluhovat. Ředit lze samozřejmě podle chuti.
Maté je možné popíjet i tak, jak ho pijí jihoameričané - zalité maté popíjejí celý den a stále jen dolévají, tzn., že první doušky jsou nejsilnější a během dne účinnost slábne. Cenné látky této byliny ale využijí zcela.
Maté je možné popíjet i tak, jak ho pijí jihoameričané - zalité maté popíjejí celý den a stále jen dolévají, tzn., že první doušky jsou nejsilnější a během dne účinnost slábne. Cenné látky této byliny ale využijí zcela.
K tradiční přípravě čaje Maté potřebujeme kalabasu (nádobu z určitého druhu dýně) a bombillu (kovové brčko, na jejímž konci je sítko). - Před prvním použitím je třeba kalabasu vypláchnout a vysušit. Lístky maté se nechávají vyluhovat, čaj se nemíchá, aby neucpával bombillu (sítko) a pomalu se upíjí (srká).