Katalog

Články

Yacon

Yacon
Účinky byliny Yacon

  •     Snižuje krevní tlak
  •     Může přispívat ke snížení rizika problémů spojených s oběhovým ústrojím
  •     Snižuje hladinu krevního cukru při diabetu a zvýšené hladině cukru
  •     Má antibakteriální účinky
  •     Zejména záněty ledvin a žlučníku
  •     Proti plísním a kvasinkám
  •     Potírá volné radikály
  •     Zejména chrání játra

Použití:

Pouze listy Yaconu vykazují efekt snižování krevního cukru. Sušení listů je jedna z nejstarších přirozených metod jejich konzervace, při které jsou zachovány všechny důležité obsahové látky.
Popis

Yacon je vytrvalá rostlina z čeledi Asteraceae, rostoucí do výšky 1,5 - 3m. Má tmavě zelené, celeru podobné listy, pokryté chmýřím. Květy jsou malé, nenápadné, žluté barvy. Jednotlivá rostlina vytváří pod zemí 4 až 20 masitých hlíz. Dužnina hlíz obsahuje velké množství vody, je slabě nažloutlá a velmi křehká, se sladkou, slabě pryskyřičnou chutí.
Využívané části rostliny

Využívané části rostliny Yacon jsou listy a hlízy.

Obsahové látky:

V listech Yaconu jsou obsaženy látky, které mají vliv na snižování hladiny krevního cukru. Další obsahové látky v listech Yaconu vykazují antioxidační účinky. Listy obsahují některé seskviterpeny, které v laboratorních testech vykazují účinky proti bakteriím a plísním a kvasinkám. Významný je i obsah oligosacharidů v hlízách.
Výskyt

Yaconu se daří v prohřívaných údolích pohoří And v Jižní Americe, ale můžeme ho najít až do výšek okolo 3 200m nad mořem. Domovem Yaconu jsou nižší oblasti pohoří And v Peru, Ecuadoru, Bolivie a Kolumbie. Je velmi dobře přizpůsobena sezónním cyklům sucha či chladna.

Doba sběru:

V místech výskytu se Yacon pěstuje pro chutné a sladké hlízy. Listy Yaconu mají svoje nezastupitelné místo v systému tradiční etnické medicíny. Jsou využívány od nepaměti.

Důležitost vlákniny v naší stravě!

 

 

 

 

 

Vláknina je významná složka potravy, která je sama obtížně stravitelná. Existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.

Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a v trávicím traktu fermentuje, proto může být zdrojem energie.Reguluje trávení tuků a sacharidů, váže na sebe vodu a tím nabývá na objemu. To vede k pocitu nasycení. Z větší části je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu, působí tedy jako tzv. prebiotikum.

Nerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje, není zdrojem energie. Zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Zejména příznivě se uplatní v tlustém střevě, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, které vznikly při trávení. Ty pak snadněji opouštějí trávicí trakt, který je tak po kratší dobu vystaven styku s potenciálně nebezpečnými látkami.

Buďte vždy elegantní !

Ekologické tašky Envirosax

Hlavní myšlenkou a smyslem výroby těchto krásných ekologických tašek je snížit množství vyprodukovaného odpadu a tím snížit ekologické zatížení naší planety.

Navíc se tyto tašky jednoduše sbalí do malého balíčku, takže je můžete mít kdykoliv u sebe, nikdy vás nepřekvapí nákup a v supermarketu si nebudete muset brát igelitovou tašku.

Rozhodnete-li se používat tašku Envirosax, je to určitě krok správným směrem.  Budete se tak podílet na ochraně krajiny kolem nás.

Himalájské ajurvédské bylinné čaje

Himalájským bylinám se již po celá staletí připisuje léčivá moc při mnoha zdravotních potížích. Jsou základem tradičního ajurvédského lékařství, které je používá v nejrůznějších kombinacích. Himalájské ajurvédské bylinné čaje jsou jedinečnou kombinací těchto staletími prověřených bylin a jejich léčivých účinků. Výrazně přispívají k obnovení tělesných a duševních sil - harmonizují tělesné funkce, podporují látkovou výměnu, přispívají k lepšímu trávení i vyměšování a regenerují tělesné tkáně. Jejich specifické účinky při pravidelném používání příznivě působí na náš celkový zdravotní stav.

Zdravá sůl

Bez soli není života. A přesto je konzumace soli v dnešní době zdraví velice škodlivá. Tento rozpor vzniká tím, že současná tzv. kuchyňská sůl má s prapůvodní solí jen velmi málo společného. Dnešní kuchyňská sůl (dále jen kuchyňská sůl) je téměř výlučně NaCl.

Přírodní krystalická himálajská sůl je mnohem více než jen NaCl: „skládá se nejen ze dvou, ale ze všech přírodních prvků“. Jsou to přesně ty přírodní prvky, z kterých se skládá naše tělo a z kterých kdysi vznikl náš život v praoceáně.

Probiotika jako prevence i lék

S probiotiky vytvoříte ideální střevní mikrofloru, která je důležitá nejen pro dobrou funkci trávicího ústrojí, ale i pro posílení imunity. Zvolte Lactomax či Acidotikum pro správnou funkci tenkého i tlustého střeva (normalizaci konzistence stolice - ochranu proti průjmu, pomoc při zácpě).

Probiotika jsou nezbytná pro obnovení správné mikroflory po užívání antibiotik, hormonů a při střevních zánětech - zničí škodlivé bakterie. Jsou důležitou prevencí vzniku žaludečních vředů či rakoviny střev.