Zázrak jménem Matcha tea

Zázrak jménem Matcha tea

Co je matcha?

Matcha je mletý zelený čaj

Matcha jsou ty nejkvalitnější lístky japonského zeleného čaje rozemleté na prášek. Listy se nejprve suší a potom melou na pomalu se otáčejících kamenných mlýnech. Díky tomuto zvlášť šetrnému zpracování si matcha zachovává všechny účinné látky typické pro zelený čaj jako jsou vitamíny, antioxidanty, minerály a vláknina. Má jasnou svěží chuť i vůni. Na rozdíl od běžných čajů, u kterých se nejvýživnější čajové listy vyhazují, se zelený čaj matcha smíchá s vodou a celý se konzumuje. Takto „sníme“ čajové listy, nepijeme jen výluh, a tím zkonzumujeme 10 až 15krát více živin, které se vyskytují se v běžných zelených čajích.

 

Způsob zpracování

Zhruba 20 dní před sklizní jsou čajové plantáže zastíněny sítěmi, které eliminují až 90 % přirozeného světla. Pěstování v polostínu se velmi blíží podmínkám, ve kterých rostl divoký čajovník. Čajové keříky kompenzují ztrátu světla zvýšením obsahu chlorofylu v listech. Pouze nejlepší ručně sbírané čajové listy se pak spaří, usuší a nařežou, aby se odstranily žilky a stonky. Takto zpracovaný čaj se nazývá tencha.

Čajové listy se namelou na žulových mlecích kamenech, přičemž na jednom mlecím kameni se získá zhruba 40g matchy za hodinu. Každý krok výrobního procesu je pečlivě monitorován a dokumentován. Provádějí se také interní laboratorní kontroly, aby se zajistilo, že konečný produkt před expedicí splňuje přísné normy.


Základní surovinou jsou lístky sbírané během prvních sběrů na jaře (přelom dubna a května), jde tak o nejčerstvější a nejkvalitnější čaj. Je zde rozdíl mezi výběrovou matchou, kterou konzumujeme čistě jako lahodný nápoj bez přidání čehokoliv kromě vody, a běžnými práškovými čaji, které využíváme spíše jako přísady do jídel či nápojů.

Tři elementy odlišují matchu od běžných práškových zelených čajů:

    Chuť: Matcha je sladká a jemná, s pouhým náznakem svíravosti. Sladkost je způsobena přirozeně se vyskytujícími L-theaninovými aminokyselinami a rostlinnou vlákninou.
    Barva: Matcha je smaragdově zelená.
    Nutriční profil: Díky vysoké koncentraci L-theaninových aminokyselin dodává matcha většině uživatelů jemnou energetickou „vzpruhu“ trvající 3 až 6 hodin