Katalog

Články

Zázvor lékařský - Zingiber officinale

Zázvor  lékařský - Zingiber officinale

Zázvor lékařský - pravý (Zingiber officinale)

Díky starým Římanům zná evropská kuchyně již po dvě tisíciletí blahodárné účinky zázvoru, který dodává jídlu aroma a současně pozitivně ovlivňuje naše zdraví, a dokonce pomáhá odbourávat tuky.

Zázvor lékařský - pravý (Zingiber officinale) je vytrvalá bylina, která se pěstuje pro dužnaté, hlízovité oddenky, které bývají až deset centimetrů dlouhé. Obsahuje éterické oleje, zázvorovou silici a štiplavě ostrou látku zvanou gingerol. Zázvor pravý roste v tropickém pásmu, zejména v Indii, Číně, Japonsku, ale také na Jamajce, v Brazílii a v západní Africe.
Pro čerstvý zázvor je charakteristická ostrá, kořeněná chuť.

Kandovaný zázvor
Čerstvý zázvor oloupejte, nakrájejte na plátky a vařte asi 30 minut na mírném plameni dokud nezměkne. Vodu slijte a plátky vložte do hrnce se stejným váhovým množstvím cukru a trochou vody. Vařte za stálého míchání, dokud plátky nejsou průsvitné a voda se zcela nevypaří. Nakonec plátky obalte v cukru. - Pokud ho však chcete získat snadněji, stačí jen u nás objednat - zde.........

Léčivé účinky 

  • Účinky zázvoru se využívají zejména při trávicích potížích, při nepříjemných pocitech v žaludku jako je nadýmání a plynatost.
  • Omezuje příznaky nevolnosti a závratí. 
  • Je doporučován při migrénách a bolestech hlavy.
  • Pomáhá při infekcích horních cest dýchacích a nachlazení, uvolňuje ucpaný nos.
  • Výborné jsou zázvorové koupele, napařování i čaj.
  • Zázvor také mírně stimuluje srdeční činnost, mírně snížuje hladinu cholesterolu a krevní tlak. 
  • Zázvor má schopnost snižovat srážlivost krve a proto každý, kdo užívá léky na ředění krve, by se měl raději poradit s lékařem. Pro těhotné ženy nejsou velké
    a pravidelné dávky vhodné. 
  • Pomáhá při nevolnostech způsobených chemoterapii. 
  • Působí jako afrodisiakum.

    Mladé oddenky voní a chutnají jemně, starší jsou naopak ostřejší, vláknitější. Rozdíl v chuti je také mezi čerstvě nastrouhaným a sušeným zázvorem. Sušený je štiplavější.

Využití zázvoru
Zázvor se již mnoho století používá v kuchyni téměř na všech kontinentech. V asijské kuchyni je hned po soli nejčastější potravinářskou přísadou. Sušený je nedílnou součástí různých orientálních směsí koření, z nejznámějších je "kari". Slouží k osvěžení chuti jídel z mořských živočichů a k odlehčení těžkých pokrmů z kachního nebo vepřového masa. Sušený zázvor je přidáván do pekařských a cukrářských výrobků, ale také do marmelád, džemů a čatni.

Jeho ostrá chuť se hodí k mnoha druhům ovoce, jako jsou hrušky, jablka či ananas. Zázvorová šťáva se přidává do polévek a marinád pro udržení hladké konzistence. Výborně ochutí zálivky a saláty. Z oddenků se vyrábí zázvorový olej a esence, které mají své uplatnění v parfumerii. Zázvorové pivo je velice oblíbené ve Velké Británii, zrovna tak tradiční zázvorové víno, prodávané v zelené lahvi. Zázvorový čaj je zase asijskou specialitou. Nakládaný růžový zázvor, zvaný v Japonsku gari, je koření do pokrmů sushi. Japonci používají na strouhání čerstvého zázvoru i speciální náčiní - orosigane.

Doporučujeme

• Vybíráte-li si čerstvý zázvor, nezapomeňte, že známkou čerstvosti je vyšší hmotnost a tuhost dužiny. Vyzrálost posuzujte podle délky oddenku. Vyzrálé oddenky jsou vždy palčivější a vláknitější.

• Sušený zázvor nemá nic společného s chutí zázvoru čerstvého, a proto je v receptech nesmíte zaměnit. Používá se ve sladkých pokrmech, zejména v perníku, sušenkách a nákypech.

Zázvorový čaj
Pokud jste nachlazení, přijdete domů prochladlí nebo si chcete jen pročistit tělo, uvařte si zázvorový čaj. Není to nic složitého. Přibližně pět centimetrů zázvorového kořene odkrojte, oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Zázvor vařte v jednom litru vody asi patnáct minut, nálev sceďte. Přidáním citronové šťávy a medu zmírníte štiplavou chuť zázvorového čaje. Pijte ještě teplé.