Ájurvédské bylinné směsi

Působení ájurvédských bylin

Himalájským bylinám se již po celá staletí připisuje léčivá moc při mnoha zdravotních potížích. Jsou základem tradičního ajurvédského lékařství, které je používá v nejrůznějších kombinacích. Každá bylina má mnohostranné působení, proto záleží na přesném poměru smísení, aby se posílil nebo omezil jejich specifický účinek. Himalájské ajurvédské bylinné čaje jsou jedinečnou kombinací těchto staletími prověřených bylin a jejich léčivých účinků. Výrazně přispívají k obnovení tělesných a duševních sil - harmonizují tělesné funkce, podporují látkovou výměnu, přispívají k lepšímu trávení i vyměšování a regenerují tělesné tkáně. Jejich specifické účinky při pravidelném používání příznivě působí na náš celkový zdravotní stav. 

Výroba ájurvédských bylinných čajů

Bylinné směsi jsou připravovány pod přísnou kontrolou nepálského ajurvédského lékaře Dr.Ka Dev Jha (*1935). Vystudoval Státní Univerzitu ajurvédické medicíny v Patně a lékařskou fakultu na univerzitě v Benárasu. V šedesátých letech pracoval ve službách nepálského ministerstva zdravotnictví a v letech 1971 - 1997 působil ve fakultní nemocnici nejstarší ajurvédské univerzity "Nara Devi" v Nepálu. V současné době je spolupracovníkem a poradcem mnoha ajurvédských lékařských společností.

Příprava himalájských ajurvédských bylinných čajů si stále zachovává svou tradiční podobu, kterou měla v dávných dobách, kdy se lidé vydávali na sběr vzácných bylin rostoucích vysoko v Himalájích, aby z nich poté připravili léčivé a osvěžující nápoje zajišťující větší odolnost organizmu a pevné zdraví. I v dnešní době se stále mnoho lidí vydává na dlouhou pouť do odlehlých končin horských masivů, aby nasbírali divoce rostoucí byliny a dopravili je do údolí, mnohdy pouze jen s pomocí svých jaků a horských koz.

K výrobě himalájských čajů je použito více než 50 ajurvédských bylin, které jsou nasbírány na rozlehlém území himalájského pohoří. Rostliny se nejprve ručně čistí, poté se zpracovávají jejich různé části jako kořeny, stonky, kůra, listy, květy, semena a plody, které se dále drtí a rozemílají na jemné části, aby se dosáhlo kvalitního a účinného vyluhování bylinné směsi. Takto upravené byliny jsou pečlivě zváženy a poměrně smíseny podle původních ajurvédských receptur.