10 dkg čerstvé kvetoucí natě řebříčku zalijeme 1 litrem oleje (nejlepší je slunečnicový), sklenici dobře uzavřeme a asi 3 hodiny vaříme na mírném ohni ve vodní lázni. Po vychladnutí se olej přecedí přes plátno a přelije se do menších tmavých lahviček. K vodě s sebou noste vždy pouze balení, které ...
Jak na to
Odvar : bylinu přelijeme studenou vodou a uvedeme do varu. Kořeny a kůru vaříme 1/2 - 1 hodinu, ostatní části rostliny 10 - 15 minut. Siličnaté byliny přidáváme až po uvaření a necháme v odvaru 5 minut pod pokličkou louhovat. Odvar scedíme nebo přelijeme přes pláténko. Vody dáváme o 1/3 více ( při 1...
Mým favoritem mezi bylinkami je černý bez, a proto ho zužitkovávám v nejrůznějších podobách. Dovoluji si představit "svou pleťovou vodu", která prostě nemá chybu: 500g květů čerstvého černého bezu přeliju vařící vodou a nechám 24 hodin stát. Pak přefiltruji a přidám šťávu z 1/2 citronu. Naliju n...
Do 3/4 l octa naložíme 3 velké polévkové lžíce listů meduňky, 3 pol. lž. máty (sbírat těsně před rozkvětem - celou nať), 3 pol. lž. květu levandule a 3 pol. lž. šalvěje. Vše vložíme do sklenice, zalijeme octem, uzavřeme a necháme 3 týdny stát. Pak přecedíme a přidáme asi 25 ml čistého lihu. P...