Katalog

Články

Vilcacora

Vilcacora

Uňa de Gato - vilcacora - Uncaria tomentosa
Cat's Claw, uncaria, kočičí dráp, vilkakora

Vilcacora (vilkakora) se těší velké úctě amazonských indiánů, kteří ji považují za cenné léčivo a říkají jí "svatá rostlina".  Západní věda ji poznala teprve v 70. letech 20. století díky rakouskému vědci K. Keplingerovi, který prokázal její mnohostranné léčivé účinky.

V etnofarmakologii se vilcacora používá  zejména k povzbuzení imunity a to i u zdravých jedinců. Pozitivní účinky byly zjištěny při léčbě infekčních onemocnění, rakoviny, zánětů, Crohnovy choroby, pásových oparů, chřipek, alergií, vředových onemocnění, lymské boreliózy, depresí, následků otrav a nemocí vyvolaných virem HIV, křečových žil a oslabení zraku.

V současné době se Uňa de Gato komerčně využívá

  • jako účinný imunostimulační prostředek při léčbě kvasinkových a plísňových onemocněních
  • při léčbě chronického únavového syndromu
  • příznivě působí při onemocněních pohybového aparátu jako jsou bolesti kloubů, svalů a šlach a při revmatizmu
  • zlepšuje stav cév
  • snižuje krevní tlak
  • zabraňuje vzniku krevních trombů a tím předchází infarktu a mrtvici

Výzkum prokázal výrazné potlačení prokarcinogenních a mutagenních účinků cigaretového kouře na kuřáky, proto bývá často doporučována uživatelům tabáku ke snížení negativního dopadu jeho užívání na organismus.

Tradiční užití:

jedna polévková lžíce mletého lýka se povaří 25 minut v 1/2 l vody. Poté se odvar scedí a dochucený medem popíjí během dne.

Přestože nebyly prokázány nežádoucí vedlejší účinky byliny, nedoporučuje se užívání Vilcacory těhotným a kojícím ženám, dětem do 3 let a lidem před a po transplantaci orgánů.

Důležitost vlákniny v naší stravě!

 

 

 

 

 

Vláknina je významná složka potravy, která je sama obtížně stravitelná. Existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.

Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a v trávicím traktu fermentuje, proto může být zdrojem energie.Reguluje trávení tuků a sacharidů, váže na sebe vodu a tím nabývá na objemu. To vede k pocitu nasycení. Z větší části je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu, působí tedy jako tzv. prebiotikum.

Nerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje, není zdrojem energie. Zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Zejména příznivě se uplatní v tlustém střevě, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, které vznikly při trávení. Ty pak snadněji opouštějí trávicí trakt, který je tak po kratší dobu vystaven styku s potenciálně nebezpečnými látkami.

Buďte vždy elegantní !

Ekologické tašky Envirosax

Hlavní myšlenkou a smyslem výroby těchto krásných ekologických tašek je snížit množství vyprodukovaného odpadu a tím snížit ekologické zatížení naší planety.

Navíc se tyto tašky jednoduše sbalí do malého balíčku, takže je můžete mít kdykoliv u sebe, nikdy vás nepřekvapí nákup a v supermarketu si nebudete muset brát igelitovou tašku.

Rozhodnete-li se používat tašku Envirosax, je to určitě krok správným směrem.  Budete se tak podílet na ochraně krajiny kolem nás.

Himalájské ajurvédské bylinné čaje

Himalájským bylinám se již po celá staletí připisuje léčivá moc při mnoha zdravotních potížích. Jsou základem tradičního ajurvédského lékařství, které je používá v nejrůznějších kombinacích. Himalájské ajurvédské bylinné čaje jsou jedinečnou kombinací těchto staletími prověřených bylin a jejich léčivých účinků. Výrazně přispívají k obnovení tělesných a duševních sil - harmonizují tělesné funkce, podporují látkovou výměnu, přispívají k lepšímu trávení i vyměšování a regenerují tělesné tkáně. Jejich specifické účinky při pravidelném používání příznivě působí na náš celkový zdravotní stav.

Zdravá sůl

Bez soli není života. A přesto je konzumace soli v dnešní době zdraví velice škodlivá. Tento rozpor vzniká tím, že současná tzv. kuchyňská sůl má s prapůvodní solí jen velmi málo společného. Dnešní kuchyňská sůl (dále jen kuchyňská sůl) je téměř výlučně NaCl.

Přírodní krystalická himálajská sůl je mnohem více než jen NaCl: „skládá se nejen ze dvou, ale ze všech přírodních prvků“. Jsou to přesně ty přírodní prvky, z kterých se skládá naše tělo a z kterých kdysi vznikl náš život v praoceáně.

Probiotika jako prevence i lék

S probiotiky vytvoříte ideální střevní mikrofloru, která je důležitá nejen pro dobrou funkci trávicího ústrojí, ale i pro posílení imunity. Zvolte Lactomax či Acidotikum pro správnou funkci tenkého i tlustého střeva (normalizaci konzistence stolice - ochranu proti průjmu, pomoc při zácpě).

Probiotika jsou nezbytná pro obnovení správné mikroflory po užívání antibiotik, hormonů a při střevních zánětech - zničí škodlivé bakterie. Jsou důležitou prevencí vzniku žaludečních vředů či rakoviny střev.